Chomutov: Předzvěstí festivalu bylo odhalení sochy na Březenecké

Redakce 2022-08-01 09:43:00

V sobotu 30. července v podvečer organizátoři festivalu Obnaženi slavnostně odhalili sochu Jiřího Němce, která stojí na sídlišti Březenecká v Chomutově v místech, kde stávalo kino Evropa. Dřevěná socha s názvem “Tváří v tvář” představuje konflikt dvou jedinců a osobností, které ve vypjatém přetlačování jen stěží nacházejí společné řešení a východisko.

Podtitulem instalace Tváří v tvář je autorovo přání “Kdybytak docházelo jen k dobrým dohodám”. To odkazuje nejen k tématu letošního ročníku festivalu Obnaženi Kdybytak, ale v případě samotného díla pak k námětu této sochy. “Při její tvorbě jsem byl ovlivněn současnou situací ve společnosti i válečným konfliktem na Ukrajině a socha tak souboj v obecné rovině zrcadlí.” popisuje autor.

Jiří Němec, který s festivalem spolupracuje dlouhodobě, vystudoval na Uměleckoprůmyslové škole v Praze obor Sochařství 2 pod vedením doc. ak. soch. Jiřího Beránka. Aktivně se účastní sochařských sympozií a skupinových výstav. Věnuje se zejména figurální tvorbě a experimentuje s možnostmi řešení prostoru. Jeho díla můžeme vidět nejen v městském veřejném prostoru, ale mnohdy jsou i součástí přírodních scenérií (louka u Boleboře, sousoší Tanec, 2010; Červený Hrádek, u zámeckého rybníka, Tíha, 2016). Umístění této dočasné instalace na opomíjenou a zanedbanou část sídliště Březenecká organizátoři zvolili úmyslně. "Chceme otevřít diskuzi o další kultivaci tohoto místa. Kromě našich vizí a fantazií nás velmi zajímají reakce obyvatel tohoto sídliště, jejich představy a potřeby užívání této části veřejného prostoru.” popisuje jedna z organizátorek a ředitelka spolku Obnaženi Jana Timiopulu. Ta zároveň širokou veřejnost zve na říjnovou výsadbu stromů, která ještě v rámci festivalu na tomto místě 8. října proběhne.

Odhalení sochy společně s koncertem pražského hudebníka Lukáše Landy bylo předzvěstí hlavního programu 19. ročníku multižánrového festivalu Obnaženi, který proběhne v Chomutově od 10. do 13. srpna. “Rádi bychom pozvali nejen chomutovské příznivce kultury na jedinečné akce současné umělecké scény - na taneční představení pro děti i dospělé, výstavy, promítání tanečních filmů… Hned na startu to bude například sólový koncert, Lenky Dusilové, který proběhne ve středu 10. srpna v kostele sv. Ignáce od 19 hodin.” zve další chomutovská rodačka a ředitelka festivalu Klára Alexová, která festival organizuje od samého počátku, ačkoliv už patnáct let žije v Amsterodamu a do Chomutova se každoročně vrací právě kvůli pořádání tohoto mezinárodního uměleckého setkání.

Podrobnosti k programu festivalu na www.obnazeni.cz.

Foto: Miloš Štáfek 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video