Škola hrůzy na Kamenné dál chátrá a hoří

ichr, rod 2022-08-03 15:32:10

Chomutov – Hasiči vyjíždějí do bývalé školy na Kamenné často. Nejsou to velké požáry, v ruině moc hořlavých věcí nezůstala. Většinou vzplanou věci a odpadky, které do zchátralé budovy natahají lidé, kteří v zchátralé škole přebývají. A oheň, který si mezi zdmi dělají, se jim někde vymkne z rukou.

Když procházíte bývalými školními chodbami a třídami, jsou ohořelé odpadky a těžko identifikovatelné předměty všude možně. O četných ohních svědčí začouzené stěny a stropy na několika místech, a také ohořelá tůje, na kterou přeskočily plameny z okna, které už dávno žádné sklo v sobě nemá.

Některé malé místnosti jsou plné věcí, z jedné nich kouká roztržený plyšový medvěd, který ještě uhořet nestačil, ale hromada věcí za ním ano. Jinak je objekt prakticky vybydlený, co se dalo prodat, spálit nebo zničit, už je pryč, v podlahách jsou otevřené vybrakované technické šachty. Kolem budov roste zelená džungle, ve které jsou vyšlapané cestičky.

To svědčí o tom, že to ve škole stále žije, byť trochu jinak, než by si město a okolní obyvatelé představovali. Do budovy se stahují lidé, kteří nemají kde bydlet.

Kolem školy je relativně nový vysoký plot nahoře s ostnatým drátem, ale není žádný problém dostat se dovnitř. V plotě jsou velké díry, kterými se dá snadno projít, člověk se ani nemusí moc ohýbat.

Velká škola pro sídlištní děti se otevřela v roce 1983, chodily do ní stovky dětí. O dvacet let později ji město zavřelo, protože ubylo dětí. Od té doby chátrá. Do roku 2015 město platilo ostrahu za 70 tisíc korun měsíčně, ale budovu stejně ničili vandalové.

V roce 2018 část budovy město nechalo zbourat, velká část areálu ale nadále stojí, město na její zbourání nemá peníze. „Základní škola se skládala z několika rozlehlých pavilonů, takže její demolice byla rozdělena do dvou etap. První etapa byla zahájena v roce 2018, rozpočet na demolici se podařilo vysoutěžit za osm milionů korun. Druhá etapa byla podstatě finančně náročnější, rozpočet dosahoval několika desítek milionů korun, proto jsme požádali o dotaci ministerstvo pro místní rozvoj, kterou jsme ovšem neobdrželi,“ popisuje mluvčí města Marie Heřmanová.

„Nebyl to jediný důvod, proč byla demolice druhé etapy odložena. Hlavním důvodem bylo umístění velké trafostanice v majetku ČEZ Distribuce, která napájela přilehlá sídliště. Tato trafostanice se nacházela v jednom z pavilonů II. etapy. Dle zákona jsme jako subjekt, který vyvolal potřebu přeložení trafostanice, tuto situaci museli vyřešit. To znamená vstoupit do jednání s ČEZ a hlavně přeložku zaplatit, což byly další nemalé náklady. Po uzavření smlouvy tak ČEZ další roky projektoval a poté  v roce 2021 přeložku zrealizoval. Teprve v tento okamžik by bylo možné zahájit další část demolice. Na ni však město musí získat finanční prostředky,“ uvádí Heřmanová. 

Napsal(a): ichr, rod

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video