Redukce spojů na tratích. Lidé z vesnic se obávají o vlaková spojení do měst

Lucie Steklá 2022-08-10 22:10:00

Plánované změny jízdního řádu, které se na železnici chystají od prosince letošního roku, mohou zkomplikovat dopravu vlakem lidem z vesnic. Obavy o zrušení spojů mají v Peruci, kde má dojít ke zrušení provozu na trati, i Postoloprtech, kde na sebe vlaky podle nových jízdních časů nebudou navazovat. Peruc, obec na hranicích Ústeckého a Středočeského kraje, má obavy o spojení se Slaným. Situací se městys začal zabývat již před více než rokem, když zazněly první zprávy o možném rušení vlaků. Následovalo jednání s okolními obcemi i oběma kraji. Loni v červenci vznikla také petice proti rušení osobních vlaků ve Středočeském kraji, kterou podepsaly bezmála tři tisíce lidí.

Provoz vlaků na trati 110 v úseku Slaný – Peruc – Louny se Středočeský kraj (SK), coby objednavatel dopravy, chystá od prosince zastavit. Důvodem má být nízká vytíženost vlaků. Vyplývá to z dokumentu o rozvoji veřejné dopravy, který řešil výbor SK pro dopravu. Ten nakonec nepřijal žádné usnesení, protože nebyl usnášeníschopný. O redukci musí rozhodnout ještě radní. ,,Od prosince letošního roku se očekává zastavení provozu na dalších tratích. Jde konkrétně o trať 110 v úseku Slaný – Louny. Tam, kde je to s ohledem na zachování rozsahu dopravní obslužnosti nutné, se předpokládá nahrazení vlaků autobusovými spoji,“ uvádí materiál. ,,My jako městys Peruc nesouhlasíme se zrušením vlakového spoje. Tento vlak je jediné přímé spojení našich obcí, Peruc a Telce, se Slaným, kde máme spádovou nemocnici, kam jezdí lidé za zaměstnáním, k lékařům a podobně,“ řekl k situaci perucký místostarosta Jan

Středočeský kraj plánuje také zastavení provozu na trati z Lužné do Žatce, kde ale objednává dopravu Ústecký kraj, který zatím s tímto škrtem nesouhlasí a chce o redukci ještě jednat. Materiál současně uvádí, že je možné analyzovat i rozsah objednávky na tratích v úsecích Rakovník – Louny. Středočeský kraj už od loňska zrušil provoz na celkem šesti tratích, na dalších výrazně omezil provoz. Ve dvou případech došlo k obnovení poté, co si dopravu zaplatily obce. ,,Železniční tratě vznikly na přelomu 19. a 20. století, dnes je ale doba jiná. Autobus vyjde objednatele veřejné přepravy levněji, na rozdíl od vlaku sveze lidi rychleji a může zajet až do centra obce,“ řekl loni středočeský radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký.

Jaká je vytíženost vlaků na této trati se minulý týden, v pátek 22. července, vydal radní Borecký zjistit. ,,Trať 110, Slaný - Louny. Brzy budeme na Středočeském kraji jednat o tom, jestli na ní do budoucna objednávat či neobjednat osobní dopravu. Máme sice k dispozici průzkumy, ale řekli jsme si s kolegou, že lepší je jednou vidět než desetkrát číst. A tak jsme se dnes vypravili na výlet. Dnešní budíček byl už po 4. hodině ranní, abychom stihli pracovní vlaky, ale jedeme i teď dopoledne, abychom viděli, kolik jede výletníků. V ranním vlaku bylo na celé trase kromě nás deset cestujících, kapacita soupravy je sedmdesát sedících cestujících, v dopoledním vlaku jich bylo jedenáct. Ale výlet krajinou je to zajímavý a na několika místech vlak přesáhl rychlost 70 km/h,“ uvedl na svém facebookovém profilu P. Borecký.

Jeho příspěvek se ale většinou setkal s kritikou, zvláště kvůli načasování ,,výletu“ na dobu prázdnin a dovolených. ,,Udělal jste si výlet mimo školní období. A oba víme, že veřejnou dopravu pro dojíždění z vesnic využívají hlavně děti, studenti, ale nesmíme opominout i na seniory, pro které je vlak či autobus přirozeně jedinou formou dopravy, kterou si mohou dovolit. Zrušením vlakové dopravy či jejím výrazným omezením snižujete tuto základní dostupnost a v budoucnu vytvoříte vyloučené oblasti, do kterých stát pak bude muset v rámci jiných programů desetinásobky toho, co stojí „blbej provoz poloprázdného vlaku“. Přemýšlejte nad vašimi kroky, Trať 110 si určitě nezaslouží být slepou kolejí do Slaného,“ reagoval například Jiří Baňka. ,,Takže v době kdy jsou do-volené, o prázdninách kdy nejsou děti a v době kdy je vydána výstraha před horky a lidi (především starší) by měli pokud možno zůstávat doma se dělá osobní průzkum obsazenosti vlaku. No to jsem ještě neviděl,“ přidal reakci Jiří Mrázek.

Vyjádřit se k plánovaným změnám na trati má také Ústecký kraj. Stejně jako učinil v případě možných omezení na trati Postoloprty – Lovosice – Česká Lípa, kde se cestující obávají, že nestihnou v Postoloprtech přestup na další vlak do svého bydliště. ,,Všechny připomínky prověříme. Je možné, že doprava půjde najít jiným způsobem – cestující by tak o své spojení nepřišli,“ uvedl Jakub Jeřábek z oddělení Dopravy Ústeckého kraje. Jiné časy přestupů v Postoloprtech vysvětluje plánovaným nasazením moderních motoráků na trati, což jízdu urychlí. Ale právě jiné časy přestupů jsou kamenem úrazu. V současném jízdním řádu je vše v pořádku a spoje navazují, v navrhované změně od prosince došlo k posunu času odjezdů vlaků a spoje tak již ne sebe nebudou navazovat. Jedná se o časy příjezdů a odjezdů spojů v Postoloprtech, kde lidé z Tvršic, Dolejších Hůrek nebo Lišan přestupují na vlaky do Loun. Od prosince si podle upraveného řádu na přestup počkají – skoro hodinu. ,,Do Postoloprt přijedete vlakem od Loun vždy v 6.13 hodin, ale v 6.08 už odjíždí vlak směrem Žatec, a to samé i na druhou stranu. A vy tam pak čekáte pětapadesát minut na spoj,“ uvedla jedna z cestujících. Lhůta na podání připomínek na krajský úřad v Ústí nad Labem vypršela v sobotu 23. července. Do tohoto termínu měl úřad obdržet petici proti změnám ve zmíněném spoji.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video