,,Box je má vášeň,” říká výrazná žatecká tvář tohoto olympijského sportu Jan Milenko

Dominik Urma 2022-08-17 09:45:00

ŽATEC – Bojové sporty jsou hitem dnešní doby. Zatímco před pár lety se této tvrďácké zábavě věnovala jen hrstka nadšenců, na kterou se ve společnosti koukalo přes prsty, dnes je situace jiná. To ví ze své zkušenosti i žatecký boxer a trenér v jedné osobě Jan Milenko (v černém tílku na snímku vpravo), ke kterému na soukromé tréninky chodí rozmanitá klientela od dětí, přes ženy až po táty od rodin, kteří se před odpolední šichtou chtějí trochu rozproudit krev v žilách. Honza začínal jako závodník v Box klubu Žatec, nějaký čas zpět se však od oddílu odstřihl a začal trénovat na vlastní pěst.

Jak si začal s bojovými sporty? Byl to od začátku box nebo jsi zkoušel i něco jiného?

Kariéru v bojových sportech jsem odstartoval hodně brzy. V jedenácti letech jsem začínal s kickboxem, u kterého jsem pár let zůstal a vyzkoušel si i první zápasy, dokonce jsem získal i titul vicemistra republiky. Poté jsem na nějaký čas úplně skončil a vrátil jsem se v patnácti letech zpět, ale už jen čistě do boxu, ke kterému jsem měl vždycky hodně blízko.

Proč ses nakonec rozhodl čistě pro box?

Vždycky jsem sám sebe vnímal spíše jako boxera. I v tom kickboxu, kde se můžou používat nohy, jsem soupeře válcoval převážně rukama. Beru to jako přirozený vývoj, klasický box je moje vášeň.

V současné době působíš už spíše jako trenér, ale můžeš zmínit nějaký tvůj největší úspěch v roli zápasníka?

Mezi největší úspěchy řadím určitě dva tituly vicemistra republiky v kategorii juniorů a určitě také účast na jednom z nejlepších boxerských turnajů pro juniory v republice, a to Memoriálu Julia Tormy. Tam jsem poměřil síly asi s mým asi historicky nejtěžším soupeřem, který byl z Ruska. Tenhle boj jsem sice prohrál, ale nakonec jsem skončil třetí.

Tobě je jednadvacet. Trénovat lidi jsi začal hodně brzy, co tě k tomu vedlo?

V klubu, ve kterém jsem dříve působil jsem patřil k nejzkušenějším boxerům, a tak jsem často předával rady ostatním ko-legům. Rád jsem vymýšlel vlastnítréninky. Kluci z nich byli nadšení, a tak jsem v tom pokračoval dál.

Jak se zrodil tvůj přerod ze zápasníka na trenéra? Můžeš popsat celou tu cestu?

Všechno to šlo tak nějak přirozenou cestou. Jak už jsem zmiňoval, tak v předešlém klubu jsem občas chodil za trenéry s prosbou zda bych mohl vést trénink. Později jsem si řekl, že bych své zkušenosti chtěl předávat i ostatním. Udělal jsem si trenérskou licenci a začal trénovat na vlastní pěst.

Kde trénuješ svoje svěřence?

Jako prostor k trénování využívám sklep u nás v paneláku, který jsem si maximálně přizpůsobil k boxerským tréninkům a tvrdé práci, která tam probíhá každý den. Navíc díky tomu, co je to za prostory to má takový nádech staré školy, něco jako když člověk kouká na Rockyho (smích).

Jaká klientela k tobě chodí nejvíce?

Začínal jsem převážně s trénováním kamarádů. Teď se, díky bohu, vše krásně rozjíždí a trénuji muže i ženy všech věkových kategorií, také mám oddíl dětí, které čekají brzy první zápasy.

Vedeš i nějaké zápasníky nebo k tobě chodí jen příležitostní sportovci v rámci kondice?

Chodí ke mně zlepšovat formu před zápasy závodní boxeři, ale i další sportovci v rámci zlepšení kondice a v neposlední řadě také absolutní nesportovci, kteří se prostě rozhodli se sebou něco dělat.

 Jak si vedou tví svěřenci v zápasech?

Zatím jsem do ringu připravil dva zápas-níky. Kamil Žigmund, který nastupuje v kategorii mužů má na kontě dva zápasy a skóre 1:1, dalším zápasníkem je můj bratr Matěj Hlaváč (vpravo na snímku vpravo), kterého trénuji od jeho desíti let. K dnešnímu dni má osm zápasů a z toho osm výher. Převážně soupeře ukončuje v prvním kole.

Kde tréninky probíhají?

Tréninky probíhají jak u mě ve sklepě, tak venku, když je hezky. Nově teď také jezdíme do Teplic k panu trenérovi Pavlovi Krav-covi, který nás přijal mezi sebe, za což mu velmi děkuji.

Co chystáš do budoucna?

Mým největším snem je v Žatci vybudovat kvalitní boxerský oddíl s pěknou tělocvičnou. Vychovat co nejvíce kvalitních zá-pasníků nebo alespoň co nejvíce dobrých lidí.

Máš v plánu ještě sám zápasit nebo už zůstaneš čistě u trenérské práce?

S jistotou se do ringu vrátím. Je mi teprve jednadvacet a boxerské rukavice jsem ještě na hřebík nepověsil.

Jak tě mohou kontaktovat případní zájemci o trénink?

Případní zájemci mě mohou kontaktovat na sociálních sitích jako je INSTAGRAM nebo FACEBOOK, kde mě najdou pod jménem Honza Milenko.

Děkuji za rozhovor

Napsal(a): Dominik Urma

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video