Lidé s rakovinou nemusejí až do Ústí, Chomutov má nový tomograf

Redakce 2022-08-24 08:25:29

Chomutov — Chomutovská nemocnice otevřela nové pracoviště na oddělení nukleární medicíny. Pacienti s rakovinou už nemusejí jezdit na vyšetření do přetížené ústecké nemocnice.

Pro vyšetření pacientů, především ze západní části Ústeckého kraje, byl spuštěn do klinického provozu přístroj PET pro pozitronovou emisní tomografii. „Jsem moc rád, že jsme mohli dokončit projekt, který byla plánován od roku 2020. Komplexní onkologické centrum má dvě pracoviště, a sice v Ústí nad Labem a Chomutově.

Ústecké PET centrum bylo poměrně přetížené a pořízením přístroje na chomutovské oddělení nukleární medicíny jsme pacientům z Chomutova, Mostu a přilehlých oblastí ušetřili cestování sedmdesát kilometrů. Chomutov má onkologii vybavenou velmi kvalitně a přístroj byl posledním kamínkem do mozaiky vyšetřovacích a léčebných metod, které ve zdejší nemocnici máme. Jsem velmi rád, že nám v tom Ústecký kraj pomohl a že jsme získali dotaci na pořízení přístroje, abychom tuto investiční akci realizovali,“ řekl Petr Malý, generální ředitel Krajské zdravotní, pod kterou nemocnice v Chomutově spadá.

„Velmi mě těší, že toto zdravotnické pracoviště vzniklo. Slyším, že přístroj je velmi drahý, ale pro mě je nejdražší to, aby byly ochráněny životy lidí, kteří takové vyšetření potřebují. Jsme rádi, že Ústecký kraj mohl investiční akci, která vedla ke vzniku PET centra v Chomutově, finančně podpořit. Nastavili jsme cestu, kterou chceme zlepšovat zdravotnictví v celém kraji, a smysluplně do ní zapadá i toto centrum. Děkuji za něj, protože se nyní můžeme věnovat dalším pacientům,“ uvedl Jan Schiller, hejtman Ústeckého kraje.

Cílem projektu pořízení hybridního přístroje PET/CT bylo zabezpečení diagnostické metody. Nemocnice v Chomutově spádově zabezpečuje specializovanou onkologickou diagnostiku a léčbu především pro okresy Chomutov, Most a Louny. „Princip metody PET umožňuje zachytit funkční metabolické změny, které předcházejí změnám strukturálním, a lze tedy mnohdy odhalit onemocnění či progresi choroby dříve než při použití standardních vyšetřovacích metod. Přístroj tedy umožňuje časnou detekci onkologických lézí u pacienta a následně efektivní nasazení účinné onkologické terapie v léčebném postupu,“ přiblížil výjimečnost přístroje Aleš Chodacki, primář oddělení nukleární medicíny. V minulých letech prošlo oddělení významnou rekonstrukcí a modernizací, která proběhla ve dvou etapách a Krajská zdravotní do ní investovala, bezmála 43 milionů korun. 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video