Komunální volby: do zastupitelstev kandiduje 2 473 osob

Lucie Steklá 2022-08-29 07:09:00

Za několik týdnů se konají komunální volby. Lidé ve městech a obcích si zvolí nová zastupitelstva. V Ústeckém kraji je na kandidátních listinách více než čtrnáct a půl tisíce lidí. V okrese Louny se rozhodlo do zastupitelstev měst, městysů a obcí kandidovat 2 473 lidí. Dvě třetiny z tohoto počtu jsou muži. Komunální volby proběhnou 23. a 24. září. Chcete-li znát kandidáty ve vaší obci v předstihu, dříve než obdržíte hlasovací lístky, můžete si prohlédnout seznamy na webu statistického úřadu volby.cz.

O hlasy voličů se bude v okrese Louny ucházet třiatřicet volebních stran. Nejpočetnější je samozřejmě Sdružení nezávislých kandidátů, tedy osob, které nejsou členy žádné volební strany. Tito kandidáti, celkem 1 361 a tvoří 55,03 procenta z celkového počtu osob, které se ucházejí o místo v zastupitelstvu. Druhý nejvyšší počet kandidátů má mezi volebními stranami KSČM se 136 jmény, Sdružení TOP 09 a NK má 93 osob, ODS 87 kandidátů, KDU-ČSL 78, SPD 77, ANO 2011 má 71 kandidátů. Dalšími stranami jsou ČSSD, Unie sport a zdraví, Sdružení patrioti ČR, Starostové a nezávislí, Sdružení Zelení-Piráti-NK, Česká pirátská strana, Zdraví Sport Prosperita, Volba pro město, Právo Respekt Odbornost či Jsme PRO! a další. Bez politické příslušnosti v okrese Louny kandiduje 2 216 lidí, tedy necelých devadesát procent. Zbylých deset procent si rozdělilo čtrnáct stran. Například šestapadesát osob kandiduje za KSČM (2,26 procenta), třiapadesát za ODS (2,14 %), 27 osob za KDU-ČSL (1,09 %), dvacet pět za SPD, ČSSD má jako svoji politickou příslušnost 24 kandidátů, ANNO má kandidátů 24, TOP 09 čtrnáct, Unie pro sport a zdraví třináct kandidátů.

Jak jsme již zmínili, do zastupitelstev v okrese Louny kandiduje 2 473 osob. Jejich průměrný věk je 48,48 let. Pětašedesát procent jsou muži, kandiduje jich 1 613 a jejich průměrný věk je 48,76 let. Žen kandiduje zhruba polovina – 860 (34,78 procenta) a ,,věkově“ jsou mladší, průměrný věk je 47,95 let. Nejpočetnější věkovou kategorií jsou lidé ve věku 40 až 44 let, na listinách jich je zapsáno 388 a tvoří necelých šestnáct procent všech kandidátů. Druhou nejpočetnější skupinou jsou kandidáti ve věku 45 až 49 let, kterých je jen o sedm méně, nás-leduje věková skupina 55 až 59 let s počtem 258 osob. Zaměříme-li se na kategorii žen, nejsilnější zastoupení mají kandidátky v nejpočetnější skupině, tedy ženy ve věku 40 až 44 let (147 osob), druhou nejpočetnější je věk 45 až 49 let (130). U mužů je nejvíce kandidátů ve věkové skupině 45 až 49 let s 251 jmény, následovaná kategorií 40 až 45 let (241).

Nejnižší počet kandidátů je do letošních voleb v kategorii do devatenácti let, kterou zastupuje devět osob, pět mužů, čtyři ženy. Nejstarší skupinu kandidátů tvoří lidé nad sedmdesát let, kterých je registrováno 186, mužů 129, žen 57.

Nejmladších kandidátů, tedy osob, kterým je ,,čerstvých osmnáct“ máme v okrese hned čtyři. Jsou to dva muži a dvě ženy. Na kandidátce Rodáci v obci Ročov je to student Josef Fric, za Českou pirátskou stranu v Žatci kandiduje studentka Anna Krandová, student Matyáš Krupička kandiduje za uskupení Moje Kryry, za ANO 2011 v Lounech studentka Jana Peštová. Nejstarším kandidátem pro komunální volby roku 2022 je důchodce Zdeněk Suchan, kandidát KSČM v Lounech.

Na Lounsku občané z jednačtyřiceti obcí podali 133 kandidátních listin. Celkem deset volebních subjektů, o jeden víc než před čtyřmi lety, se bude o přízeň voličů ucházet v Lounech. Jedná se samozřejmě o nejvyšší počet kandidátek na Lounsku. Mezi zaregistrovanými subjekty, které budou bojovat o hlasy voličů, jich je sedm, které kandidovaly v posledních volbách. Jsou to ANO, ČSSD, KSČM, ODS, SPD, Unie pro sport a zdraví, Pro lepší Louny, znovu do voleb nejde Volba pro město a uskupení Louny spolu - dáme Louny dohromady. Jeho členové podle svého vyjádření nemohou zaručit, že by se politice mohli věnovat naplno.

,,Osobní důvody pro to máme každý trochu jiné. Společné je ale přesvědčení, že takto bychom nepovažovali naši kandidaturu za poctivou. Víme, že mnohým stačí “být u toho” a nic moc pak neřešit. To ale není náš styl. Pokud do toho někdy půjdeme znovu, chceme být hybateli a mít k tomu potřebný čas a energii,“ vysvětlili Jan Žalud a Pepa Šupík proč znovu nekandidují. Iniciativu mladých a zkušených lounských občanů nahradil ,,nevlastní bratříček“ s názvem Louny společně – Koalice Pirátů, nezávislých a Zelených. Kandidátku postavilo také KDU - ČSL a Lounští patrioti, skupina občanů města Louny, patriotů.

Druhý nejvyšší počet kandidátek na Lounsku má obec Smolnice - devatenáct, neboť tam každý z uchazečů o místo zastupitele usiluje,,sám za sebe“. Sedm kandidátek zaregistrovali občané ve Hřivicích, o jednu méně v Toužetíně. Z pěti kandidátních listin budou vybírat voliči v Cítolibech, Postoloprtech, a Výškově. Čtyři kandidátky mají obce Blšany u Loun, Lenešice, Libčeves, Pně-tluky, Počedělice, Ročov a Zbrašín. Kandidáty ze tří listin budou vybírat obyvatelé Hříškova, Chožova, Koštic, Veltěž a Vinařic. Dvě kandidátky zaregistrovali v obci Černčice, Domoušice, Chlumčany, Jimlín, Líšťany, Obora, Panenský Týnec, Peruc, Raná, Slavětín, Vrbno nad Lesy a Žerotín. Po jedné kandidátce mají obce Břvany, Dobroměřice, Chraberce, Kozly, Nová Ves, Opočno, Úherce, Vršovice a Želkovice.

Jedinou obcí, v níž nebyla žádná kandidátní listina podána a volby v ní tedy ne-budou, je Brodec. V obci budou muset být volby dodatečné, jejich termín vyhlašuje ministerstvo vnitra. Do zvolení nových zastupitelů a vedení obce bude obecní úřad řídit jako správce ministerský úředník, nebude však moci činit závažnější rozhodnutí.

Komunální volby se konají každé čtyři roky a samotný systém voleb není tak jednoduchý jako u ostatních voleb. (lus)


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video