Chomutov prodá chátrající kino Oko

j.rodling 2022-09-20 11:50:57

Chomutov – Chomutov se zbavuje budovy, ve které dříve promítalo kino Oko. Stavbu na Lipské ulici chce koupit Církev bez hranic.

Kino Oko už dlouho není využívané a chátrá, funguje v něm pouze pobočka Chomutovské knihovny. Město se jej rozhodlo prodat a na prodej vyhlásilo výběrové řízení. „Budova je v současné době prázdná a v nevyhovujícím stavebně technickém stavu, pro město bez využití,“ zní důvod prodeje.

Ani pobočce knihovny se v prostorách moc nedaří a Chomutovská knihovna nemá nic proti prodeji. „Naše organizace využívá z budovy pouze malou část, kde se nachází pobočka knihovny, zbývající prostory zůstávají uzavřeny a zcela nevyužity. Pobočka je otevřená pouze 9 hodin týdně, přičemž zde evidujeme ze všech středisek nejmenší návštěvnost. V současné době se jedná o nereprezentativní prostory, zcela nevhodné pro přednášky a další podobné aktivity,“ píše se ve vyjádření knihovny k prodeji.

O budovu projevili zájem dva kupci. Nejvyšší nabídku předložila Apoštolská církev, sbor bez hranic Chomutov, která chce Oko koupit za 14,1 milionu korun. Druhý kupec, podnikatel Martin Červený nabídl zhruba o čtyři sta tisíc korun méně.

Výběrové řízení i nabídky schválila rada města, samotný prodej museli schválit zastupitelé na posledním zasedání před volbami. K prodeji se vyjádřil Marina Bystroň, předseda opozičního klubu PRO Chomutov. „Jako zastupitelé jsme neměli možnost se předem vyjádřit k záměru prodeje objektu, který vyhlásila pouze rada města. U prodeje kina vidíme dva hlavní problémy. Město ztrácí kontrolu nad jednou z mála budov pro občanský rozvoj této lokality. Za druhé v kupní smlouvě nikdo neurčil, jak bude budova využívána. Kupující by ji mohl obratem prodat, nebo s ní udělat něco, co by se lidem žijícím v okolí nemuselo líbit,“ řekl Bystroň.

Prodej komentoval i Jaroslav Zahrádka (ODS). „Objekt má svoji historii, je pro občany důležitý. Měli bychom mít kontrolu, jak ten objekt bude vypadat. Nechceme, aby chátral, ale ani nechceme, aby ho třeba někdo zboural a postavil tam parkoviště,“ uvedl.

Zastupitelé proto rozhodli o stažení bodu z programu s tím, že se do kupní smlouvy musí uvést podmínky, jak bude objekt využívaný.

Zájemce o koupi, Církve bez hranic, není Chomutovanům neznámá. Nyní sídlí v Blatenské ulici v bývalém školním objektu v kopci pod Zátiším. V Oku by chtěla pořádat bohoslužby, provozovat kavárnu pro veřejnost, mateřské centrum, fitness centrum, kulturní a přednáškové akce pro veřejnost, vzdělávací programy pro školy a školky, knihovna, dětská skupina, křesťanská škola, popř. školka. „V současných prostorách se tlačíme, máme hodně šikovných lidí a chceme to dělat ve větším,“ uvedl na zasedání zastupitelstva pastor církve Martin Huňát

s tím, že už podobné aktivity provozují více než patnáct let. Na dotaz zastupitelů dodal, že si uvědomují náročnost koupě a rekonstrukce budovy, nicméně podle něho církev vše finančně zvládne, mají příslib půjčky i finanční pomoci od sponzorů.

Nyní by mělo následovat doplnění záměrů do kupní smlouvy na budovu. Budova tak není ještě prodána, musí ji stvrdit nové zastupitelstvo, které vzejde z komunálních voleb. 

Napsal(a): j.rodling

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video