Jdeme ke komunálním volbám: Kandidují stálice i nováčci. Někdo to vzdal

Alla Želinská 2022-09-22 21:50:00

V Podbořanech bude o hlasy voličů usilovat sedm volebních subjektů. Jedná se o tato uskupení (podle abecedního pořádku): ANO 2011, KDU-ČSL, Komunistická strana Čech a Moravy, NAŠE PODBOŘANSKO, PODBOŘANY – NÁŠ DOMOV, Podbořany – volba pro život a SPOLEČNĚ PRO PODBOŘANY.

Politika je vděčné téma na povídání, nevděčná profese na vykonávání. Přesně ve smyslu citátu: Není člověk ten, co zavděčí se všem. Čelní představitelé obcí jsou pochopitelně nejvíce na očích. Leckdy, jakkoliv je to smutné, je však jejich úloha ztížená zákulisními dohodami, o kterých ví jen několik málo zasvěcených. Stává se pak, že některým zastupitelům stačí zkušenost z jednoho období a znovu již kandidovat nechtějí.

V některých případech dokonce svou pozici neobhajují ani celá hnutí. To je případ vítěze minulých komunálních voleb v Podbořanech, hnutí Podbořanští patrioti. O jeho vzkříšení nějaký čas uvažoval současný zastupitel Pavel Horský, z různých důvodů od toho nakonec upustil. V práci zastupitele problém nebyl: „Samotná práce zastupitele se mi líbila a byl jsem rád u zdroje dění ve městě a věřím, že pokud budou zvoleni správní lidé, kteří to s naším městem a přidruženým regionem myslí vážně, bude radost se koukat na rozvoj našeho krásného města.” Proti opětovné kandidatuře v jeho případě stojí jistá momentální politická nechuť: „Samozřejmě mám mnoho výtek k práci některých zastupitelů a doufám, že to nevidím jen já a nově zvolení zástupci města si s tím dobře poradí. Nicméně budu dál pozorně sledovat práci všech zvolených a věřím, že se za ně nebudu muset stydět.” Do budoucna však znovuzapojení do veřejného dění P. Horský nevylučuje: „Snad naberu další síly a budu moci přispět k rozvoji města v některém z dalších volebních období.”

V novém zastupitelstvu nezasedne také další současný zastupitel Jiří Marhold, ředitel GSOŠ Podbořany, přestože o nabídky kandidovat nouzi nemá: „Nabídek na účast ve volbách jsem měl již dříve několik, vždy jsem odmítal a tak tomu bylo i letos.“ V posledních volbách kandidoval z důvodu podpory místostarosty Karla Honzla: „Předchozí kandidatura byla pouze vstřícným krokem vůči lídrovi kandidátky ČSSD v minulém volebním období.”

Skokani a matadoři

To učitel ZŠ René Chodura, který se v minulých volbách mezi zastupitele probojoval ze 17. místa na soupisce KSČM, chce pokračovat dál. „Kandiduji za stejnou stranu a se svým prvním volebním obdobím jsem spokojen, vážím si práce všech zastupitelů, myslím si, že všichni vykonávají svou práci zodpovědně a svědomitě, i když mají různé názory,“ tvrdí.

Již dvě volební období má za sebou ředitelka MŠ Hlubanská Iveta Haragová. Kandiduje opět, ovšem figuruje nikoliv na listině ODS, jako před čtyřmi roky, ale nového uskupení Společně pro Podbořany (kandidáti ODS a NK). „Opět se snažím pomoci dobré věci. Domnívám se, že se nám podařila spousta věcí ku prospěchu nás všech. Cením si toho, že spolupracuji s lidmi, kterým není život v našem městě lhostejný. I když jsme ne vždy byli jednotní při rozhodování, našli jsme vždy řešení,“ říká zastupitelka.

Svou dlouholetou politickou činnost by ještě nerad uzavíral někdejší podbořanský starosta Josef Čerňanský. Podbořany vedl v letech 1990 - 2006, vyzkoušel si také poslaneckou lavici. „Snad, vzhledem ke svým zkušenostem a pokud budu náhodou zvolen, se budu podílet aktivně na činnosti zastupitelstva.” Pokročilý věk (78 let) jako svůj hendikep J. Čerňanský nevidí: „Můj zdravotní stav mi pořád dovoluje aktivně se podílet na manuální i psychické práci.” S nadhledem si však dokáže připustit, že politický konec může nastat: „Pokud nebudu zvolen, tak si musím říci, že všechno jednou končí a nalézt si nějakou činnost. Nerad bych jen seděl a koukal na televizi. Rozhodně to nebudu považovat za osobní prohru.“

Zajímavou politickou kariéru má za sebou doposud také další současný zastupitel Petr Mojžíš. V roce 2008 se z téměř nevolitelného místa stal krajským zastupitelem: „Tím jsem započal svoji zastupitelskou éru. Volby mě tak z pozice běžného řadového člena katapultovaly do prostředí poměrně vysoké politiky. Jako nováček jsem měl spoustu naivních představ a ideálů o fungování politiky. Realita ale pro mě byla zklamáním.” O dva roky později se stal také zastupitelem v rodných Podbořanech: „Následovaly volby do zastupitelstva města. Doufal jsem, že v obecních zastupitelstvech to chodí jinak. Marně. Moje frustrace se ještě prohloubila.” Mateřskou ČSSD nakonec opustil: „Postupně jsem zjistil spoustu indicií, které mě pak přivedly k rozhodnutí stranu opustit a kandidovat jako nezávislý kandidát. Za prvé mi vadilo, že ČSSD byla velmi úzce propojená s ODS, což pro mě bylo naprosto nepřijatelné. ČSSD mnohdy fungovala jako „béčko ODS”.“ Protože se nebál vyjadřovat své pro někoho nepřijatelné či nepříjemné názory, přišlo další znechucení z politiky: „I já jsem se stal cílem snahy mě umlčet, jednalo se o takzvanou pozitivní motivaci, která hraničila s vydíráním a zaměřovala se na mojí rodinu. Hodně mě to naštvalo, důrazně jsem ten nátlak odmítl, a o to víc jsem se ve svých postojích utvrdil. Ustupovat politické šikaně nelze, je nutné se jí aktivně bránit.” Přese všechno jej však práce zastupitele stále naplňuje a rád by i nadále zastupoval své voliče podle svého nejlepšího vědomí a svědomí: „Své dosavadní působení v zastupitelstvu města, potažmo v politice, vnímám určitě pozitivně. Jsem zdejší rodák, dokonce jsem se přímo v Podbořanech narodil ještě předtím, než byla záhy místní porodnice zrušena. Vždy mi na svém rodném městě záleželo. Jsem vděčný za to, že mi voliči ve volbách opakovaně umožnili podílet se na rozhodnutích, které město často zásadně ovlivnily. I přesto, že jsem s mnohými rozhodnutími nesouhlasil, respektoval jsem rozhodnutí většiny, byť jsem cítil, že městu taková rozhodnutí uškodí. Funkce zastupitele je úžasná v tom, že máte možnost rozhodovat o budoucnosti města, ve kterém žijete. Přál bych si, aby i novým zastupitelům na Podbořanech a Podbořansku záleželo, a aby jeho krásnou přírodu nenechali zjizvit dalšími nevratnými rozhodnutími. Třeba tím, že si nenechají na dohled od Podbořan otevřít další lom na těžbu kaolinu. Je krátkozraké a hloupé nechat si pro peníze trvale ničit okolí svého domova, ohrozit podzemní zdroje pitné vody a znehodnotit půdu s tou nejvyšší bonitou. Do Podbořan se stěhují lidé z měst postižených důlní činností a těžbou nerostných surovin. Ti by mohli vyprávět...”

Nováček ve straně i místní politice

Nováčkem na podbořanské politické scéně by se naopak mohl stát ředitel ZUŠ Podbořany Martin Říhovský. Vedou ho k tomu rozličné důvody. „Rád bych podpořil stávající demokratickou koalici v Radě města Podbořany s vírou, že nám zde zůstane současný pan starosta Radek Reindl, který je profesionál na veřejnou zprávu, ekonom, vynikající manažer, rozvíjí trvale naše město, podporuje všechny úrovně školství (MŠ, ZŠ, ZUŠ, GSOŠ), kulturu, sport, stavebnictví, infrastrukturu a zejména mladé lidi. Toto je hlavní důvod, proč jej chci především morálně podpořit ve volbách s nadějí, že bude pokračovat a provede nás těžkým obdobím bez ztráty kytičky,“ vysvětlil svůj postoj stranický i volební nováček Martin Říhovský. 

Rozhodla vstoupit do politiky

"Rozhodla jsem se, že chci pracovat ve prospěch svého města a jeho částí. Těch, kteří kritizují z pohodlí domova, je dost. V našem městě je mnoho lidí, kteří práci pro město myslí vážně, podpořte je a jděte volit. Já jsem si vybrala ty, za kterými je vidět jejich práce," říká učitelka gymnázia Romana Havrdová. 

Volební kandidátní listiny se jmény všech 147 kandidátů do zastupitelstva města dostali voliči do svých schránek nejpozději 3 dny před konáním voleb.

Genderové složení

Pro zajímavost, jaké je genderové složení a průměrný věk podbořanských kandidátů? Přes sedmdesát procent jsou muži, kandiduje jich 104 a jejich průměrný věk je 50,5 let. Žen kandiduje 43 – necelých třicet procent (29,25 procenta) a jejich průměrný věk je 51,67 let.   

Největší zájem před 4 léty    

Při pohledu na statistická čísla v předchozích volbách v roce 2018 zjistíme, že na Podbořansku největší zájem o volby projevili občané Podbořanského Rohozce (volební účast 78,20 %). Nejvíce hlasů zde získala dvojice Ladislav Gál a Jiří Klouček. Druhý jmenovaný se nakonec stal starostou. Svůj post se pokusí ve volbách obhájit. 

O to samé se pokusí v regionu Podbořanska starostky v Krásném Dvoře (Lea Jandová), v Očihově (Jana Kronďáková), v Blšanech (Dagmar Břehovská), v Petrohradě (Jitka Dondová) a starostové Podbořan (Radek Reindl), Lubence (Jiří Chaloupecký), Vroutku (Jaromír Kubelka), Nepomyšle (Josef Lněníček), Kryr (Miroslav Brda). Poslední dva jmenovaní muži každopádně v zastupitelstvu svého města či městyse by rádi pokračovali... 

Nejstarší - nejmladší

Nejstarším zvoleným zastupitelem v předchozích volbách byl podbořanský politický matador Josef Čerňanský (v době voleb 74 let). Podbořany nabídly také nejmladšího zvoleného zastupitele, kterým se stal Vojtěch Peksa (27 let). V letošních volbách si primáty nejstaršího (Ondrej Blahovský, 79 let) a nejmladšího (Matyáš Krupička, 18 let) mohou připsat Kryry. Podaří se?


Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video