Komunální volby v Žatci a na Žatecku

David Evan 2022-09-23 08:53:00

Po čtyřech letech si občané v České republice zvolí svoje zastupitele ve svých obcích a městech. Dnes od 14 hodin se otevřely volební místnosti a zavřou se ve 22 hodin. Zítra se dá volit ještě od 8 hodin do 14 hodin. Na co si dát pozor a na co nezapomenout, když jdeme k volbám?

K volbám je nutné vzít si s sebou platný průkaz totožnosti, to znamená občanský průkaz nebo cestovní pas. Bez platného dokladu není možné volit. Dále je dobré vzít si s sebou volební lístek, který každý obdržel do schránky. Pokud někdo hlasovací lístek náhodou neobdržel, je možné jej dostat ve volební místnosti. Dále každý obdrží úřední obálku šedé barvy s úředním razítkem. Volební lístek, který je vložený do jiné než úřední obálky, nebo je vhozen do volební urny bez obálky, je neplatný. Každý volič má tolik hlasů, kolik je v dané obci zastupitelů, tento počet je uvedený v záhlaví každého hlasovacího lístku. Volební lístek se  upravuje křížkováním, jsou tři možnosti, jak křížkovat: buď zaškrtnout celou kandidátku (velkým křížkem), nebo vybrané kandidáty (počet křížků nesmí překročit počet zastupitelů), anebo kombinací strany a vybraných kandidátů napříč stranami. Pokud někdo použije více křížků než je zastupitelů v dané obci, tak je jeho hlasovací lístek neplatný.

Volební účast je v letošních volbách zatím zhruba stejná, jako před čtyřmi léty. Například v Želči, kde se volí v bývalé škole, k 18. hodině odvolilo 45 z celkem 158 voličů. 

(Foto: Želeč u Měcholup, volební komise)

David Evan, Alla Želinská

Napsal(a): David Evan

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video