Tajemství noci. Knížka vyrazila do světa

Alla Želinská 2022-09-28 18:09:30

Své první literární dílo vydal mladý autor ze Žatce Jan Karas. Kniha básní Tajemství noci vyšla v pondělí 5. září. Koupit si ji můžete v kamenných prodejnách i na webu u všech dobrých knihkupectví, také v tom v Žatci. V knize je čtyřicet básní.

„Píšu o svých pocitech. Cílem je pomoci lidem, kteří se cítí tak jako já a rovněž, aby lidé začali téma mentálního zdraví brát vážně a aby pochopili, co se třeba jejich dětem děje,“ říká Honza Karas. Je mu 17 let, studuje na žateckém gymnáziu. A stal se jedním z vítězů autorské literární soutěže Seifertovy Kralupy 2022, vyhlášení jejíchž výsledků proběhlo v rámci 27. ročníku festivalu poezie a přednesu Seifertovy Kralupy uplynulou sobotu 17. září.

„Mám radost, že se vydání knížky podařilo, i díky vám všem, kdo jste ji „předplatili“ a umožnili tak, aby vůbec vyšla. Připravuji už druhou,“ prozradil mladý autor.

Svoji prvotinu Jan Karas vydal prostřednictvím crowdfundingové metody v nakladatelství Pointa. „Knížka je hlavně o tom, jak jsem se poslední dva roky, víceméně od začátku epidemie, cítil a stále cítím. Jak obtížné je někomu říct, co se vám děje, jelikož si všichni myslí, že to jen hrajete, protože chcete na sebe strhnout pozornost… Také zde píšu o lásce, která může být velice krásná, ale také strašně bolestivá,“ prozradil Jan už během příprav svého prvního literárního díla.

Tajemství noci ovšem není jen kniha o lásce a trápení se: „To podstatné tvoří i nádherné kresby od ilustrátorky Romany Bejdové, jejíž bohaté obrázky probudily knihu a mé emoce k životu,“ řekl Jan Karas.

Mladý autor rád čte a píše poezii, hraje tenis, fotbal, věnuje se plavání. Občas píše články do novin, čímž by se chtěl také v budoucnu živit. Jeho nejoblíbenějším básníkem je Edgar Allan Poe, mezi českými je to Jaroslav Seifert. Tajemství noci je jeho první kniha, ale, jak již prozradil, pracuje nad dalšími náměty a jen tak u první sbírky nezůstane. Svou první báseň Honza napsal v 11 letech a byla umístěna do školních novin. „Od té doby se mi toho přihodilo celkem dost a chci se o to podělit či pomoci lidem, kteří zažívají podobné věci. O vydání vlastní knihy jsem snil celý svůj život,“ přiznal se Honza. Přejeme autorovi a jeho knížce šťastnou cestu životem a hodně úspěchů. 

Knihu si můžete koupit i TADY.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video