Glosa Veroniky Saláškové: Diskusní klub Kruhák

Veronika Salášková 2011-06-15 00:00:00

Podle čeho poznáme centrum každého města? Je to jeho část, kde se nachází většina úřadů, obchodů a restaurací? Nebo spíš místo, kde se během dne shromažďuje větší množství obyvatel města. U řady měst se jedná o totéž místo. Pokud bychom ale chtěli určit, kde se nachází skutečný střed Žatce, vylidněné náměstí Svobody by to asi ani přes všechny obchody, restaurace a radnici nevyhrálo. Skutečné centrem, kde to vře a klokotá a kde se opravdu shlukují lidé, je totiž, příznačně pro město chmele a piva, u sudu na Kruhovém náměstí.

Svůj volný čas sem totiž chodí od rána do večera trávit celá řada očividně se nudících obyvatel. Stalo se jakýmsi meeting pointem – setkávacím bodem. Příchozí se shlukují do celé řady diskusních skupin, roztažených pěkně po všech čtyřech stranách kolem kruhového objezdu. O svá témata se neváhají hlasitě podělit nejen s partou na úplně opačném konci, ale i se všemi kolemjdoucími. Aby odpočali nohám, unaveným často i několikahodinovým stáním opřou se, kde je zrovna možno – o zeď domu, o telefonní budku či o sloupek s řetězy, nebo se rovnou posadí na zídku, či obrubu chmelové kašny. Je-li třeba se posilnit jídlem či pitím, žádný problém, vždyť Technické služby ten svinčík, který na dlažbě zůstane, uklidí. Jejich děti, když už jsou unavené běháním okolo a hrou, kdo se víc připlete spěchajícímu chodci pod nohy, se rády posadí na stojany pro kola, nebo si udělají improvizovanou sedačku a houpačku z řetězů lemujících kruhový objezd. Okolojdoucí, kteří nejsou členy diskusních klubů, se na ně většinou mračí a se zaťatými zuby je míjí. Že by záviděli, že nepatří do party? To těžko. Spíš jim vadí, že se průchod přes Kruhák mění, v případě hustšího zalidnění, v jakýsi slalom mezi jednotlivými skupinami kombinovaný s vymýšlením nových tanečních kroků, nad nimiž by sám tancmistr žasnul, když se snaží nezašlápnout batolící se děti.
V Postoloprtech už mají podobné kluby utrum, nejenom se sezením, ale i s veřejným grilováním. Zastupitelé tam nedávno schválili vyhlášku, která zakazuje posedávání na zídkách, opěradlech laviček, stojanech na kola a dalších věcech, které k tomu nejsou určené na celém území města. Grilování je zakázáno pouze v určitých úsecích. Inspirovali se u Litvínova. Žatci by podobná vyhláška možná také prospěla. Místostarosta Jan Novotný nevyloučil, že by se vedení města v blízké budoucnosti mohlo zabývat otázkou, zda se u těchto měst inspirovat. Nejdříve bude ale třeba vyhodnotit, zda jsou vyhlášky skutečně účinné či nikoli. Tak uvidíme.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video