Rozhovor s Radkem Slavíkem z Music Clubu Chaloupka v Žatci

David Evan 2022-10-11 08:09:00

S muzikantem a hudebníkem Radkem Slavíkem jsme se potkali v restauraci Chaloupka, kde od června 2020 provozuje svůj Music Club Chaloupka, který používá k pořádání nejrůznějších koncertů a také jako zkušebnu pro svoje dvě hudební skupiny: Najust a Jezef Čík. S kapelou Najust již vydal dvě autorské desky Fanda by byl rád (2017) a Kočka leze dírou (2020). Jaké plány má do budoucnosti a jaké koncerty se budou v nejbližší době na Chaloupce konat?

Ahoj Radku, kdy a jak vlastně vznikl Najust? A s jakým repertoárem jste začínali?

Ahoj. Najust vznikl někdy v roce 2011, takže to už je 11 let. v té době jsem právě zrekonstruoval svůj byt a přemýšlel jsem, že bych se chtěl vrátit k hudbě. A tak mě napadl tento název Najust. V 90. letech jsem měl kapelu a chtěl jsem se k tomu vrátit. Oslovil jsem tehdy kamaráda, se kterým jsem jezdil na různé cyklovýlety po jižní Evropě, jestli by nechtěl hrát na basovou kytaru. Ještě na tu kytaru neuměl, tak jsem ho to musel naučit. Sám jsem hrál na kytaru a zpíval jsem. A vzali jsme ještě zpěvačku, takže jsme byli ve třech a hráli jsme s naprogramovaným bicím. Hráli jsme například převzaté písničky od Green Day, což jsou věci, které v současné době hraju se svou druhou kapelou Jezef Čík.

S naprogramovaným bicím jste hráli první dva roky. Potom jsi začal shánět bubeníka, a tak jsi se dostal až k Pepovi Hergetovi. Jak to tenkrát bylo?

Bylo to tak, že jsem v původním Najustu hrál na kytaru, zpíval jsem a musel jsem ještě naprogramovat bicí, a ještě jsem do toho sháněl akce, takže většina toho bylo na mně. Taky jsem nakupoval aparaturu, zkoušky probíhaly u mě v bytě, měli jsme tam nástroje a zkoušeli jsme tam. Hráli jme na různých zábavách v Žatci, třeba v klubu HB. Potom jsem začal shánět bubeníka a někdo mi dohodil Pepu Hergeta, který hrál se svou kapelou v Libočanech. Tak jsem tam jel. Domluvili jsme se, že se v Libočanech sejdeme v hospodě Na Hřišti. Vzal jsem si tam laptop se svýma naprogramovanýma bicíma. Sešli jsme se u stolu, měl tam tu svojí punkovou kapelu, byla to taková partička. Pustil jsem mu ty bicí, a řekl jsem mu, že to hrajeme, a že potřebujeme živé bicí. A on řekl, že jo. Tak jsme hráli nějakou dobu ve čtyřech, ale po nějaké době zpěvačka odešla a zůstali jsme zase ve třech.

Potom přišel do kapely Petr Job, který s tebou hrál v 90. letech ve skupině Fanfrnoch, a ty jsi přešel na sólový zpěv. Jak jste se s Petrem dali zpátky dohromady? A kdy jste vydali svojí první desku?

Začali jsme hrát víc rockovější věci, hráli jsme třeba od skupiny Abraxas skladbu Každý den jinak. Zkušebnu jsme měli v Libočanech. Napsal jsem první skladby jako třeba Najdu si tě v davu, Pochyby nebo Barbiňák. Petr Job nás slyšel hrát v Libočanech, když jsme tam měli koncert v restauraci Pod Kaštanem. A potom mi zavolal, že by to chtěl zkusit. To bylo kolem roku 2015. Petra Joba jsem chtěl, protože jsme spolu uměli tvořit hudbu. Potom začal hrát s námi a já jsem se posunul na sólový zpěv. Petr navázal na to, jak hrál na kytaru před tím, ale hodně se zdokonalil. Pokračovali jsme spolu v psaní autorské hudby a natočili jsme první autorské album Fanda by byl rád. To bylo v roce 2017.

Rok po vydání prvního alba jsi měl ale nějaké zdravotní problémy se zády, což tě vyřadilo z provozu na půl roku. Zároveň tím taky skončil na nějakou dobu Najust. Jak jste se dali zpátky dohromady?

V té době jsem ještě chodil do zaměstnání, byl jsem hodně časově vytížený. Když přišly ty zdravotní problémy se zády, tak jsem se rozhodl skončit. Dělal jsem v kapele hodně práce, domlouval jsem akce, sháněl jsem zkušebnu. V té době nám skončila zkušebna v Libočanech a našel jsem novou zkušebnu ve sklepě na Zlatém chmelu, kde jsem měl kamaráda, který to měl zrovna pronajaté. Byly tam prostory a zařídili jsme si to podobně jako v těch Libočanech. V kapele nebyl nikdo, kdo by v tom chtěl pokračovat, tak to skončilo. Řekli jsme si nazdar. A potom když jsem se začal dávat zdravotně dohromady, tak jsem začal chodit do Rock Café, které měl Alen Fürbach. Potřebovali tam vybudovat kapelu, už tam měli muzikanty, ale potřebovali to technicky posílit. Tak jsem tam dovezl aparaturu, mix, mikrofony a nazvučil jsem to a oni začali poprvé hrát na aparaturu. A začal jsem s nimi hrát. Hráli jsme například písničky od Red Hot Chili Peppers. Díky Alenovi jsem se dostal také k provozování restaurace Chaloupka. Dozvěděl jsem se od něj, že mu pivovar nabídl, aby tu provozoval další restauraci, nechtěl to zpočátku vzít, ale přemluvil jsem ho. (smích) A teď už to dělám na sebe.

V roce 2019 jste se potom s Petrem Jobem domluvili, že dáte Najust zpátky dohromady. Přibrali jste nového zpěváka a ty jsi se vrátil k basové kytaře. Nedlouho potom jste vydali další desku. Jak jste se dali dohromady s Alenem Fürbachem?

Zkušebnu jsme měli v té době v Novém Sedle a pozvali jsme Alena na první zkoušku. Poslechl si naše skladby z prvního alba Fanda by byl rád, a také nějaké převzaté písničky, které jsme v té době hráli. A dokonce jsme měli nachystané už další věci, které vyšly na druhé desce Kočka leze dírou. Tu jsme natočili v březnu roku 2020, zrovna když začal koronavirus. Takže, když byl Alen na první zkoušce, tak už byly některé věci na té desce hotové. Když přišel Alen, tak jsme zařadili do repertoáru ještě nějaké věci od Red Hot Chili Peppers. Jinak v této sestavě s Petrem Jobem, Pepou Hergetem a Alenem Fürbachem hrajeme stabilně už asi tři roky.

S Najustem jste vydali už dvě desky Fanda by byl rád a Kočka leze dírou. Plánujete vydat ještě další desku?

Mně se zdá, že vydávání desek už není v trendu. Dneska když kapela udělá něco nového, to jsou většinou dvě tři písničky, tak to vydá jako singl nebo jako videoklip, dají to jako videoklip na youtube, a je hotovo. Takže už se moc desky nedělají. Občas se nám stane, že uděláme písničku, ale jestli jí budeme natáčet ve studiu, tak hlavně kvůli tomu, abychom udělali videoklip.

Vím, že teďko máte dvě nové písničky, jedna se jmenuje Moucha a druhá Na co myslíš, drahá? Ale na co bys pozval v nejbližší době návštěvníky do Music Clubu Chaloupka?

Co se týká programu, tak v současnosti to funguje tak, že se vždycky ozve nějaká kapela, že by si tady chtěla zahrát. Máme teďko na říjen naplánované dva hudební víkendy. V sobotu 8. října tady bude kapela Boners a taky Station Beggars z Chomutova. A v pátek 21. října tady bude kapela Nekecej, což je taková rocková partička, a s nimi vystoupí skupina Jezef Čík, ve které zpívám. A na listopad máme naplánovaný koncert na 4. listopadu, kdy by tu měla být metalová skupina Doris Rock. Takže jsou všichni do Music Clubu Chaloupka srdečně zváni.

Děkuji za rozhovor. 

Napsal(a): David Evan

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video