Nejdelší most D7 prošel zatěžovací zkouškou. Nový jízdní pás na Prahu se otevře řidičům ve čtvrtek

Lucie Steklá 2022-10-26 22:01:36

Louny - Na stavbě zkapacitnění ob-chvatu Loun na dálnice D7 proběhly minulé pondělí zatěžovací zkoušky nejdelšího mostu. Ověřovala se při nich nosnost a pružnost mostu v levé, tedy nové, polovině budoucí dálnice. Tuto část silnice, jeden pruh, chce Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zprovoznit tento čtvrtek 27. října.

Na stavbě dálnice D7 proběhly zatěžovací zkoušky nejdelšího mostu, a to ve třech fázích. ,,Čtyři čtyřnápravové nákladní vozy o celkové hmotnosti 120 tun se postavily na vyznačená místa a most zatížily na dvou místech u kraje a následně i uprostřed. Za pomoci měří-cích přístrojů umístěných pod mostem se zjišťoval jeho průhyb. Dochází tak k simulaci zatížení mostu v běžném pro-vozu, které je dané výpočtem,“ vysvětlila mluvčí ŘSD Dana Zikešová.

Tento most, v pořadí druhý na úseku stavby ve směru na Prahu, dosahuje délky 156 metrů, skládá se ze šesti polí a je široký čtrnáct metrů. ,,Zatěžovací zkouška probíhala za úplného uzavření mostu a v době, kdy je mostní objekt kompletně vystrojený. To znamená, že je na něm zhotovená vozovka, zábradlí i svodidla,“ dodala mluvčí ŘSD s tím, že nově postavená nosná konstrukce mostu dosahuje životnosti až sto let.

Stavbu s předpokládanou hodnotou téměř jedné miliardy korun bez DPH realizují společnosti Eurovia a Herkul. Kompletní dokončení zkapacitnění ob-chvatu Loun plánujeme společnost ve druhé polovině roku 2023. ,,Aktuálně dokončujeme jízdní pás ve směru na Prahu, který pro řidiče plánujeme pustit do provozu 27. října,“ řekla D. Zikešová.

Rušno je také na stavbě dalšího úseku D7 u Chlumčan. Na novém 4,5 kilometrovém úseku na budoucím mostě přes Smolnický potok stavbaři bední základy, betonují a vrtají piloty, na mostě přes železnici vrtají mikropiloty, provádí injektáž, vážou výztuže základů a betonují základy. ,,Na dalším mostě přes Cítolibský potok pak vrtáme a betonujeme piloty. Dále na trase sanujeme podloží, pokládáme konstrukční vrstvy, realizujeme násypy i odkop zá-řezu. Nyní k práci využíváme například sedm dozerů, osm pásových rypadel, čtyři vibrační zemní válce a celkem osm vrtných souprav,“ shrnula tisková mluvčí ŘSD. Zhotovitelem stavby tohoto úseku s předpokládanou cenou 1,7 miliardy bez DPH je společnost Metrostav Infrastructure. ,,Kompletní stavební práce plánujeme mít hotové v druhé polovině roku 2024. Řidiči kolem stavby projedou obousměrně po stávající silnici I/7,“ uzavřela D. Zikešová. (lus)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video