Kuchařky z Petrohradu jsou druhé nejlepší v republice

Alla Želinská 2022-11-02 18:50:00

Černčice/Petrohrad - Kuchařky ze základní školy a mateřské školky v Petrohradě vaří dětem s péčí a láskou. Jejich svačinky na talíři vypadají jako malé umělecké dílo. Letos vyhrály 2. místo v soutěži ve vaření v Makro akademii v Praze a odvezly si stříbrný pohár.

Když vedoucí školní kuchyně Dana Ďopanová a její dlouholetá kolegyně Lenka Bláhová se poprvé před pěti lety zúčastnily soutěže o nejlepší školní pokrm, rozhodně netušily, že si z toho udělají pěknou tradici. Jako již každoročně letos opět reprezentovaly školu se svými pokrmy. A opět úspěch!

První soutěž petrohradské kuchařky absolvovaly již v roce 2017 – tam získaly 1. místo za nejlepší oběd pro ZŠ. Jednalo se o poslední ročník, který pořádaly Anna Pacáková a Alena Strosserová. Další rok už soutěž probíhala pod vedením asociace kuchařů a cukrářů a měla několik možných soutěžních disciplín. Obě soutěže jsou pod záštitou Makra. „My jsme vyzkoušely obědy pro základní školy a svačinky pro MŠ. S výjimkou jednoho roku (doba covidová) soutěžíme pravidelně a jen jednou jsme byly pouze v první desítce – jinak se nám vždy podařilo stát na bedně. A jsme za to vděčné. Jak vždy říkám, je to takové zadostiučinění toho, že to co děláme – děláme dobře, a to nás těší a žene dál,” říká Dana Ďopanová.

Letos ženy soutěžily opět ve svačinkách pro MŠ. Jídla, která podávaly porotě, byla: věnečky z odpalovaného těsta plněné špenátovou pomazánkou s brynzou podávané s glazovanou baby karotkou, domácí žitno-pšeničné bagety s pomazánkou z uzeného lososa s lučinou – zdobené jablkem a lahůdkovou cibulkou a ricottový krém s citronovou šťávou, kůrou a mátou doplněné macerovanými jahodami. Recepty porotu zaujaly svojí vyvážeností a chutí. „Byly jsme hodnocené jako první a pan prezident asociace kuchařů a cukrářů Miroslav Kubec nám udělil velmi příjemnou "výtku" – řekl, že není dobré nasadit laťku hned na začátku tak vysoko, protože pak neví, jak hodnotit ty ostatní,” usmívají se paní kuchařky.

Nejtěžší při přípravě pokrmů bylo "vecpat" vše do dvouhodinového limitu. „Všechno pečivo i pomazánky jsme si dělaly od základu samy, a proto byla vytížená každá soutěžní minuta. V podstatě musíte mít uvařeno za 1.45 hodiny – zbylých 15 minut máte na servírování 15 porcí pro porotu.

Jsou to nervy, ale stojí to za to. Každý rok se na soutěž těšíme, protože nás "nakopne", zkrátka nás popožene dál,” dodávají.

V petrohradské škole Dana Ďopanová a Lenka Bláhová vaří dlouho – vedoucí kuchyně 7 let a její kolegyně o deset let déle. „Obě jsou vynikající kuchařky, vaří zdravě, chutně, podle nových trendů zdravé výživy. Žádné jídlo neošidí. Tvoří pestrý jídelníček, nad kterým se opravdu zamýšlí, takže žádný ne-ní stejný. Dbají nejen na to, aby jídlo bylo chutné, ale také aby na talíři lahodilo oku. Vymýšlejí také originální jídla, čehož důkazem jsou úspěchy v celonárodní soutěži v Makro akademii v Praze Nejlepší školní oběd, svačinka. Ve školní jídelně se stravují všichni žáci a všichni zaměstnanci naší školy. Všichni, včetně rodičů, jsme moc spokojeni a každý den se na oběd těšíme,“ nešetří chválou ředitelka školy Ivana Hůrková. 

Odkaz na soutěž a její výsledky ZDE.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video