Nádražní budova v Podbořanech prochází kompletní rekonstrukcí

Alla Želinská 2022-11-01 19:00:00

V Podbořanech prochází rekonstrukcí nádražní budova. Objekt bude mít novou střechu, fasádu, okna i dveře, počítá se s úpravami veřejně přístupných prostorů. Správa železnic chce práce dokončit v příštím roce.

„V Podbořanech dochází k opravě inženýrských sítí, krovu a střechy. Změní se vnitřní dispozice objektu, dojde k rekonstrukci čekárenských prostor i zázemí Správy železnic a dopravců. Práce jsou zaměřeny i na obnovu inženýrských sítí, budova bude v rámci rekonstrukce plynofikována. Úpravy zahrnují také fasádu, dlažbu a veškeré omítky. Ukončení akce předpokládáme v dubnu příštího roku,“ uvedla na náš dotaz Nela Eberl Friebová, tisková mluvčí Správy železnic.

Zhotovitelem prací je společnost Chládek a Tintěra Litoměřice. Budova vlakového nádraží je zajímavý historický objekt, ačkoliv se nejedná o chráněnou památku. Nicméně nás zajímalo, co se použije na opravu střechy. „Jako střešní krytina byla zvolena falcovaná šablona 44 x 44 cm tmavé barvy. Součástí opravy je také výměna 30 procent dřevěných trámů krovu,“ upřesnila Friebová. Správa železnic za rekonstrukci zaplatí více než 22 milionů korun.

Podbořany leží na trati Žatec – Plzeň, po které jezdí denně několik párů rychlíků společnosti GW Train Plzeň – Most. V létě z Podbořan vyjíždějí osobní vlaky turistické Doupovské dráhy do Kadaně. U nádraží je několik železničních vleček, jednu z nich využívá armáda k přesunům své těžké techniky na cvičení v blízkém vojenském prostoru Doupov nebo do zahraničních misí. Železniční trať ze 70. let 19. století Plzeň – Žatec se v posledních letech postupně rekonstruuje, což mimo jiné umožňuje zvyšovat rychlost vlaků. 

Správa železnic plánuje podobně rozsáhlou opravu nádražní budovy v Žatci, práce mají začít v příštím roce. „V rámci akce budou opraveny veřejně přístupné prostory, střecha, fasáda, omítky, dlažby, inženýrské sítě a elektroinstalace,“ informovala SŽ.

Letos skončila velká oprava nádražní budovy v Lounech, v roce 2018 proběhla podobná rekonstrukce v Postoloprtech.  

Foto: Správa železnic, redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video