Pozor na srnky, nejvíce jich řidiči zabíjí u Vrskmaně

Redakce 2022-11-07 11:57:14

Chomutovsko - Podzim přináší motoristům řadu nástrah. Patří mezi ně kromě počasí zejména přechod na zimní čas a s tím spojené riziko zvýšeného pohybu zvířat u silnic. Nejhorší úsek je na třináctce u Vrskmaně.

„Odpolední dopravní špička se tak skokově přesouvá do pozdějších hodin, kdy jsou již více aktivní zvířata, následkem bývá významný nárůst střetů motorových vozidel se zvěří,“ upozorňuje Michal Bíl, expert na problematiku srážek se zvěří z Centra dopravního výzkumu, v.v.i. (CDV).

Aktuální vydání SRNA indexu za období duben-září 2022 odhalilo jasný trend: zatímco meziročně počet sražené zvěře v Česku nerostl (7310 proti 7329), o 10 % se zvýšila škoda, kterou tyto nehody generují. „Zatímco loni za shodné období srážky se zvěří způsobily škody za 395 milionů, letos je to už 438 milionů korun,“ upozorňuje Patrik Nauš, senior manažer likvidace pojistných událostí z Generali České pojišťovny.

Ústecký kraj se letos zařadil mezi trojici těch, ve kterých proběhlo nejvíce střetů se zvěří – zatímco mezi dubnem a zářím 2021 bylo v kraji evidováno 899 srážek vozidel se zvěří, letos v tomtéž období došlo v kraji k 924 střetům. V porovnání se zbytkem republiky je v Ústeckém kraji nadprůměrná četnost srážek se zvěří. V kraji došlo průměrně k jedné srážce se zvěří každých 4,5 kilometrů, zatímco v průměru je v Česku evidována jedna srážka každých 6 kilometrů.

Pozor na třináctce

Jednoznačně nejrizikovějším úsekem v kraji je část silnice I/13 v katastru obce Vrskmaň nedaleko Chomutova. Na jedné části silnice dlouhé 2,4 kilometru ve sledovaném období došlo k 32 srážkám vozidel se zvěří. Výrazně rizikový na této silnici je úsek o délce 178 metrů, kde došlo ve sledovaném období k 11 střetům se zvěří o celkové škodě 330 000 korun. Je to úsek u odbočky z I/13 na Vrskmaň a Vysokou Pec.

A co doporučují odborníci? Nic převratného, dávat pozor a čekat, že zvíře vám vběhne do cesty kdykoliv. A spíš večer. „Z našich statistik jasně vyplývá, že riziko střetu se zvěří je nejvyšší dvě hodiny po západu slunce a hodinu před jeho východem. Jsou to právě ranní hodiny, kdy počet střetů s vozidlem na podzim roste až čtyřnásobně. Absolutně nejhorší je ale celoročně období kolem 22. hodiny,“ přináší souvislosti Patrik Nauš z Generali České pojišťovny.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video