Třicet nových stromů života v Podbořanech

Alla Želinská 2022-11-10 20:00:00

V Podbořanech za poslední půlrok přibylo třicet dětí a v sobotu 5. listopadu i stejný počet stromů narození. Hezká tradice sázení stromků nových občánků opět přilákala hodně rodin i s příbuznými.

Javory dostaly i své jmenovky podle jmen dětí. Tentokrát účastníky přivítala nová místostarostka města Stanislava Čapková. Jednalo se o již 17. výsadbu od začátku projektu v roce 2012. Předchozí byla před půlrokem – 30. dubna, kdy se zasadilo rovněž 30 javorů. Loni a předloni oblíbenou akci přerušil covid, letos na jaře se tedy sázení obnovilo.

Uplynulou sobotu výsadba proběhla ve stejné lokalitě jako v posledních letech – nad Mariánskou ulicí. Už je tam krásná alej, přes 800 metrů dlouhá. „Zase bylo vše připraveno – chlapi z města vykopali díry, strom usadili a umístili kůly. Lehce přihrnuli zeminou, aby náhodou noční mráz nepoškodil kořeny. Rodiče symbolicky přihodili hlínu a zalili. V aleji je také umístěná lavička, aby si mohli procházející odpočinout. Myslím, že je alej i dost frekventovaná,“ popsala Lenka Janoušková z odboru životního prostředí podbořanské radnice.

Za deset let od zahájení projektu Stromů narození v Podbořanech přibylo zhruba 400 stromů. Cílem projektu je plánovaně s výsadbou zeleně ve městě pokračovat. Pro rodiče je sázení zcela zdarma, mohou se následně o stromek starat, zalévat.

A jaký strom se vysazuje ve městech a obcích nejčastěji? Druhovou skladbu volí vždy odborní pracovníci úřadu při zohlednění celkového charakteru lokality. Nejčastěji vysazovaným stromem je javor, pak např. habr, hloh, lípa. Vysazovány jsou i méně známe druhy jako je třeba ambroň, liliovník, kaštanovník.

(Děkujeme rodičům za fotografie)

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video