Video: Den válečných veteránů v Žatci

David Evan 2022-11-15 10:31:00

V pátek 11. listopadu si lidé po celém světě připomněli Den válečných veteránů. Toto datum si připomínáme v souvislosti s ukončením 1. světové války. V Žatci se na městském hřbitově od 10 hodin konala vzpomínková akce, kterou organizovalo město Žatec společně s vojenskou posádkou Armády České republiky. Přítomní byli také zástupci Československé obce legionářské (ČsOL) a Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel (SČVP).

Velitel 4. brigády rychlého nasazení brigádní generál Jan Štěpánek ve svém projevu uvedl: „Po celém světě si dnes lidé připomínají Den Válečných veteránů, který dávno není pouze původní připomínkou ukončení 1. světové války, je připomínkou obětí válek ukončených v minulém století. Podobně, jak se zmínila paní ministryně obrany České republiky ve svém rozkaze, tak i mně dovolte nahlas připomenout skutečnost, že je Den válečných veteránů stále více aktuální, neboť kvůli pošetilosti různých v uvozovkách vládců a samovládců denně noví veteráni válek přibývají. Den válečných veteránů nám dává také prostor k tomu zastavit se a zamyslet se. Vzpomenout si na naše padlé kolegy a kamarády a také si připomenout důvody, pro které vznikly a vznikají naprosto zbytečné konflikty, ve kterých umírali a umírají zdraví, často zcela nevinní lidé. Dnešek je ale také dnem, kdy oslavujeme ty, kteří za naší svobodu nasazovali svůj život, vrátili se po splnění svých úkolů ke svým nejbližším. Ti všichni jsou váleční veteráni a jim patří dnešní den. Vzpomeňte, prosím, i vy, vážení přítomní, na všechny zmíněné, vzpomeňte společně se mnou na válečné veterány, padlé, přeživší, a na ty, kteří se válečnými veterány právě teď stávají. Mysleme společně i na jejich blízké, kteří jejich nepřítomností strádají a mysleme především na jejich šťastné návraty tam, kde to nazývají domovem. Každý z nás někoho takového zná a každý z nás ví, že si to zaslouží."

video: David Evan

Napsal(a): David Evan

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video