Potravinová sbírka: lidé se zapojili i přes zdražování

Alla Želinská 2022-12-02 17:18:00

Podzimní celorepubliková Sbírka potravin, která se druhou listopadovou sobotu uskutečnila ve zhruba 1 400 prodejnách, vynesla 520 tun potravin, drogerie a hygienických potřeb. Uvedla to ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová. Před rokem vybrali dobrovolníci 580 tun, při jarním kole putovalo do skladů potravinových bank 431 tun zboží. Jenom v podbořanské Bille se během 9 hodin vybralo přes 335 kg potravin.

Po celý den zde byli dobrovolníci zajištění Dobrovolnickým centrem Kadaň. V neděli zástupci 1. České společnosti Podbořany jeli potraviny vyzvednout. „Děkujeme všem, kdo i přes zdražování potravin neváhali a přispěli svým nákupem do sbírky. Dary zákazníků průběžně rozdělujeme rodinám v nouzi, samoživitelkám, lidem bez domova a dalším potřebným,“ uvedla Zuzana Bechyňová Jiranová (na snímku při převzetí potravin).

Podle organizátorů sbírky intenzivně roste počet lidí v nouzi, meziročně o 35 procent. Důvodem je předchozí koronavirová krize, na niž navázala vysoká míra inflace a výrazné zdražování základních potřeb.

Do 22. listopadu mohli lidé ještě darovat zboží prostřednictvím on-line nákupů na Košík.cz, Rohlík.cz a iTesco.cz.

Pořadatelé potravinové sbírky poptávají především konzervy, dětské výživy, instantní polévky, trvanlivé mléko, olej, rýži a luštěniny, těstoviny a základní i dětskou drogerii. Zboží putuje do potravinových bank, odtamtud pak do charitativních organizací, které je rozdělují přímo mezi lidi v nouzi.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video