Lounský graduál na výstavě Jagellonců

Redakce 2012-07-29 00:31:00

Kutná Hora – Pokud se chystáte na nějaký nejen prázdninový výlet, máme pro vás jeden tip. Až do 30. září je totiž v Kutné Hoře k vidění unikátní výstava Umění a kultura ve střední Evropě za vlády Jagellonců 1386 – 1572. Tuto dobu zde prezentuje na tři sta obrazů, soch, monstrancí, knih a dalších archiválií a různých exponátů. Ty pocházejí z rozsáhlého území od Baltu až po Jaderské a Černé moře, které kolem roku 1500 ovládala mocná litevsko-polská dynastie.

Česko-polsko-německý výstavní projekt představuje umění a kulturu ve střední Evropě na přelomu pozdního středověku a ranného novověku v širokých mezinárodních souvislostech. Velkou ctí pro Louny je ta skutečnost, že mají  na výstavě dvojí zastoupení. Nejdříve bylo vystaveno privilegium Vladislava Jagellonského pro místní řezníky a nyní ve druhé polovině výstavy je v Galerii Středočeského kraje (bývalá Jezuitská kolej) vystaven lounský malovaný renesanční graduál z roku 1530. Graduál je zpěvník, ze kterého se zpívalo při bohoslužbách. Výběr hned dvou exponátů potvrzuje význam města v této době. A když už budete v Kutné Hoře, udělejte si čas na prohlídku jak chrámu sv. Barbory, tak i samotného města, kde je řada cenných historických pamětihodností. Na snímku lounský graduál na výstavě v Kutné Hoře.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video