Konečně: Žatecké nemocnici slíbili pomoc i členové krajské zdravotní komise

Veronika Salášková 2012-08-01 00:39:00

Žatec – Žateckou nemocnici v měsíci červenci navštívili dva zástupci krajské zdravotnické komise, která dostala za úkol stanovit páteřní síť nemocnic v našem kraji. S pro-hlídkou nemocnice byli spokojeni a chtějí ji podpořit a do sítě zařadit. Pro zastupitele kraje a jeho představitele by mělo mít doporučení této komise téměř význam usnesení. Pro zdravotní pojišťovny však bohužel nemusí nic znamenat.

Na nemocnici se přijeli podívat předseda komise pro stanovení páteřní sítě nemocnic v Ústeckém kraji Jaroslav Foldyna a její člen Petr Jakubec, kteří jsou zároveň krajskými zastupiteli. „Oba byli mile překvapeni vybavením nemocnice, jak personálním tak i věcným, a po prohlídce nemocnice oba bez rozdílu prohlásili, že Nemocnici Žatec podpoří a budou trvat na jejím zařazení do základní sítě lůžkových zdravotnických zařízení v Ústeckém kraji. Byli rovněž překvapeni ekonomickou stabilitou a požádali o písemné shrnutí důvodů pro zachování žatecké nemoc-nice v nezměněné podobě, které jsem poskytl ve formě tzv. desatera,“ shrnul návštěvu krajských politiků ředitel nemocnice Čestmír Novák.
Zdravotní pojišťovny se ovšem doporučeními této komise nemají povinnost řídit. Ústy ministra zdravotnictví Leoše Hegera a ředitele VZP Pavla Horáka však bylo podle sdělení ředitele Nováka na všech jednáních včetně toho v senátu řečeno, že tam, kde představitelé kraje vyjádří požadavek pro zachování péče v nemocnicích, které budou zařazeny do páteřní sítě, bude tento požadavek pro ministerstvo i pojišťovny závazný.
„Doufejme, že dodrží své slovo,“ přeje si Čestmír Novák.
Nemocnice však za zachování ohroženého gynekologicko-porodnického a dětského oddělení podniká kroky i na další frontě. Vedení nemocnice má za sebou další jednání s krajským ředitelem VZP Petrem Veselským. Bylo dohodnuto, že v současné době se rozsah akutní péče v nemocnici Žatec nezmění. „To znamená, že v současné době zpracováváme možné diagnózy zejména v chirurgickém a gynekologickém oboru, které po odsouhlasení nabídkových cen s VZP v jednodenní lůžkové péči nasmlouváme,“ osvětlil současný stav jednání se zástupci pojišťovny ředitel Novák.
Za pokračování péče na gynekologicko-porodnickém a dětském oddělení proběhla v okrese Louny petice, která nasbírala téměř dvacet tisíc podpisů. Svým usnesením ho také podpořil senát.

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video