Rozhovor s novým starostou Libočan Ivanem Teuberem: Chtěl bych, aby všichni táhli za jeden provaz

Veronika Salášková 2012-08-05 00:26:00

Libočany – Na zasedání zastupitelstva obce Libočany byl ve středu 18. července odvolán z funkce starosty Jiří Hudeček. Zastával ji třináct let. Pro jeho odvolání zvedli ruce čtyři ze sedmi zastupitelů. Novým starostou byl poté čtyřmi hlasy zvolen Ivan Teuber (41), libočanský rodák, který je členem zastupitelstva již druhé volební období. Zde vám s ním přinášíme krátký rozhovor.

Jak proběhlo převzetí funkce a úřadu starosty? Co nyní řešíte?
Předání úřadu začalo ve čtvrtek 19. a ukončeno bylo v pondělí 23. července. Probíhalo také během víkendových dní. Nyní se seznamuji se zákony a také s agendou místního úřadu. Ve čtvrtek 26. července přijel úředník Ministerstva vnitra, který mi poskytl metodickou pomoc a proškolení co se týká obecně závazných vyhlášek, vyhlášek, předpisů, jednacích řádů apod. Toto proškolení je pro všechny nové starosty bezplatné. Učený z nebe nespadl a tak sbírám informace i od okolních starostů a jen smekám před vstřícností všech oslovených. V první řadě se teď řeší bezodkladné záležitosti, aby nebyl narušen chod obce. Starosta je sice hlavou obce, ale o všech věcech rozhoduje stejně zastupitelstvo.
Odvolání bývalého starosty Jiřího Hudečka a Vaše zvolení do funkce rozvířilo veřejné mínění v obci. Část obyvatel se postavila proti a nesouhlasí a rozšiřuje po obci petici. Jaký je Váš postoj k této situaci?
Rozumím tomu, že obec je rozdělena na dva tábory, ať už je jeden větší či menší. Chápu také to, že každý má svou svobodnou volbu vyjádřit svůj souhlas nebo nesouhlas s tím, kdo je v čele obce. Ale občané si zvolili své zastupitelstvo, která odvolává a volí svého starostu. Nehrnul jsem se do pozice starosty, ale nastala situace, na které se usnesla většina zastupitelů, a bylo ji třeba řešit. O petici, která koluje po obci, jsem slyšel, nevím však o ní žádné konkrétní informace. Ze strany většiny zastupitelů není zájem o pošpiňování kohokoli a čehokoli. Máme zájem o nadále bezproblémový chod obce. Už pro jiné noviny jsem uvedl, a to nejen za většinu zastupitelů, že za uplynulé roky minulý starosta odvedl pro rozvoj Libočan hodně práce a patří mu za to veřejně poděkovat. Jako většina zastupitelů bychom obyvatelům obce chtěli ukázat vstřícný krok směrem k nim. Ať jsou to lidé, kteří nás podporují nebo ne. Chtěli bychom, aby všichni v obci táhli za jeden provaz.
Jaké máte plány do budoucna?
Uvidíme, co se dá za to krátké období stihnout. V každém případě budeme pokračovat v rekonstrukci části Bílé kozy. A dle finančních možností obce se zastupitelstvo bude snažit žádat o dotace na Bílou kozu, část kulturního domu, dětské hřiště a komunikace.
Děkuji Vám za rozhovor. Veronika Salášková

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video