Rozpočty obcí si mají polepšit. Všude už plánují investice

Pavel Macák 2012-08-06 01:51:00

Praha – V obcích a městech po měsících špatných zpráv zavládl optimismus. Byla totiž schválena léta diskutovaná novela zákona o rozpočtovém určení daní. Na jednání 41. schůze Poslanecké sněmovny prošla ve třetím čtení neobvyklou většinou 158 hlasů napříč politickým spektrem.

Do rozpočtů drtivé většiny obcí a měst tak připutuje v roce 2013 o 12,5 miliard korun více. Jde o prostředky ze zrušených dotačních titulů a ze současného transferu z kapitoly Všeobecná pokladní správa, který jde plošně obcím. Něco málo přes miliardu pak pokryjí ztráty čtyř největších českých měst, které dlouhodobě od státu dostávaly víc prostředků, než kolik zde bylo reálně vyprodukováno.
„Meziroční pokles příjmů Prahy, Ostravy, Brna a Plzně se pohybuje v řádech do 3 % rozpočtu, což je výpadek, který už tato města v minulosti vícekrát hravě zvládla. Katastrofické scénáře proto určitě nejsou na místě,“ vysvětlil Josef Bartoněk, předseda Sdružení místních samospráv ČR, které změny v rozpočtovém určení daní prosazuje od počátku své existence.
A jak to vidí starostové menších i větších obcí v lounském regionu? V Postoloprtech si polepší zhruba o 12 milionů korun. O využití těchto prostředků má starosta Václav Ibl jasno. „Peníze použijeme rozhodně na investiční akce, které máme v plánu udělat. Je jich několik, které již máme projektově připraveny. Jedná se především o rekonstrukci sociálních zařízení v základní škole na Draguši, dále o vybudování výtahu pro pacienty ve zdravotním středisku, rekonstrukci Wolkerovy ulice a opravy chodníků podél náměstí a na straně před radnicí. Na některé tyto akce jsme již vypsali výběrová řízení na dodavatele, která budou ukončena v závěru srpna, abychom měli představu, kolik budeme potřebovat peněz. Samozřejmě, že bude záležet na rozhodnutí zastupitelstva, kterou akci budeme dělat nejdřív. Ale rozhodně nejde jen o tyto uvedené investiční akce. Potřebných, které nás do budoucna čekají, je pochopitelně mnohem víc,“ dodává Ibl.
Podobně je tomu i v dalších městech a obcích regionu. „Do dnešní doby jsme byli odkázáni na nejistotu financování z dotací. Investičních akcí, které bychom potřebovali realizovat, je hodně. V současné době například zateplujeme základní školu a to nás dost finančně vyčerpá, i když jsme na tuto akci dostali dotaci. Jen věřím, že rozpočtové určení daní bude v příštím roce skutečně realitou,“ vyjádři se starosta Panenského Týnce Petr Bárta.
Naděje na nový rozvoj regionu je vykoupena více než šestiletým úsilím celé řady odborníků. Tomuto úspěchu předcházela série dlouhých jednání, ale i veřejně viditelných akcí, kterými obce dávaly najevo naléhavost problému. „Je povzbudivé, že naše aktivity, které začaly již v roce 2006, slaví takový úspěch. Věřím, že nové financování obcí pomůže zastavit vylidňování venkova a nastartuje nový rozvoj našich regionů,“ připomíná předseda sdružení Bartoněk.

 

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video