Zlatá stuha a diplom pro Koštice

Pavel Macák 2012-08-11 01:43:00

Koštice – Slavnostní atmosféra vládla po celý čtvrteční den v minulém týdnu Košticemi. V tento den se sem totiž sjeli starostové z obcí Ústeckého kraje, které byly vyhodnoceny v krajském kole Vesnice roku 2012, aby převzali z rukou hejtmanky Jany Vaňhové a dalších zástupců vyhlašovatelů této soutěže, diplomy, čestná uznání a hlavně stuhy a tituly pro vítěze. Úvod patřil prohlídce obce, tanečnímu vystoupení místních Berušek a projevům hostů. Pak již následovalo předání dosažených ocenění v krajském kole této soutěže.

Vítězem krajského kola 18. ročníku soutěže Vesnice roku 2012 a postupujícím do celostátního kola za Ústecký kraj bude obec Koštice na Lounsku, která získala Zlatou stuhu. Tu starostovi Jaroslavu Vlasákovi kromě hejtmanky kraje předal i zástupce ministerstva pro místní rozvoj Josefa Postráneckého. Mezi dalšími oceněnými z lounského okresu byla obec Slavětín, která získala Diplom za vzorné vedení obecní kroniky, obec Koštice ještě získala Diplom za rozvíjení lidových tradic a Nové Sedlo dostalo Diplom za expozici o historii obce.
„Koštice jsou obec s rozšířenou působností, spravují i přidružené obce Vojnice, Vojničky a Želevice. Právě výjimečná spolupráce Koštic a přidružených obcí pomohla k vítězství v krajském kole. Přibližně 600 obyvatel se může těšit ze spolupráce s obecním úřadem, komunitní plánování je zde prioritou a odpovídá místním specifikům i místním potřebám jednotlivých občanů. Blahopřeji Koštickým a věřím, že budou v celostátním kole Ústecký kraj dobře reprezentovat,“ pochválila obec se Zlatou stuhou hejtmanka kraje Jana Vaňhová.
„Strašně si tohoto ocenění vážíme. Je to výsledek společné práce celé naší obce, všech občanů. Přesto mi dovolte, abych za skutečně aktivní přístup poděkoval Anně Skalské, Ireně Hellerové, Petře Karfíkové, Haně Pášové a Haně Jarošové. Právě ony mají velký podíl na tom, že jsme zlatou stuhu získali,“ řekl starosta Vlasák a ženám předal květiny. Koštice za vítězství dostali od kraje 300 tisíc korun a od ministerstva pro místní rozvoj získají v příštím roce milionovou dotaci. „Už víme, do čeho tyto peníze investujeme. Máme za úřadem staré dětské hřiště, které přestavíme na víceúčelové hřiště na sportovní hry především pro teenagery,“ dodal starosta.
„V Ústeckém kraji se do soutěže zapojilo 22 obcí. Obce oceněné v krajském kole získávají příslib dotace pro rok 2013 v rámci podprogramu Podpora obnovy a rozvoje venkova ve výši 600 tis. Kč za Modrou, Bílou a Oranžovou stuhu a 1 mil. Kč za Zlatou stuhu. Pokud Koštice vyhrají celostátní kolo, získají příslib dotace v celkové výši 2 mil. Kč,“ řekl radní pro cestovní ruch a regionální rozvoj Radek Vonka a dodává: „Musíme vítězné obci Koštice držet palce, aby se staly v září i vítězem celonárodním.“
V letošním roce bylo v rámci krajských kol hodnoceno celkem 278 obcí ze třinácti krajů České republiky, a to v nejrůznějších oblastech.
Na snímku je po převzetí Zlaté stuhy starosta obce Jaroslav Vlasák společně s nejaktivnějšími ženami, které mají podle jeho slov největší podíl na tomto ohodnocení.

 

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video