Ministr spravedlnosti: Osoba blízká? To není můj problém

Dana Studničková 2011-06-11 00:00:00

Louny – Současný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil jezdí do Loun na hřbitov za svým pradědečkem Karlem. Tentokrát ale 1. června hovořil v kongresovém sále Městské knihovny o politice. V úvodním slovu řekl, že podle jeho znalostí je vymahatelnost práva u nás pro investory důležitější než výše daňového zatížení. Bohužel za dvacet let od pádu komunismu se justice změnila méně než ekonomika.

Rezort nemá příliš velké finanční prostředky, proto se ministr snaží prosazovat postupné a levné změny. Uvedl, že jeho cílem je zavedení západních standardů. Vysvětlil také stručně zásadní prvky v novém občanském zákoníku.  Pokud se léta připravovaná norma schválí, pak bude svou misi na ministerstvu považovat za úspěšnou. Tento zákon má podle něho naději udržet se velice dlouho. Srovnal situaci s Rakouskem, kde občanský zákoník platí 200 let.  Ministr také hovořil o exekutorech, o vězeňství, kdy je třeba používat víc alternativní tresty, aby se věznicím ulehčilo. Problémem celé východní Evropy je vysoký počet vězňů na jednoho obyvatele.
Následnou diskusi moderoval historik dr. Michal Pehr. Na přímou otázku našeho týdeníku, zda bude mít odvahu odvolat nejvyššího státního zastupitele odpověděl ministr chytře. Pokud po prostudování návrhu zjistí, že je to oprávněné, pak ano. Ani starosta Kerner se svou otázkou na osobou blízkou neuspěl, je to prý věc správního práva, tedy ministerstev dopravy a vnitra.
Ministr také mnohé přítomné překvapil sdělením, že kriminalita je u nás přibližně stále stejná.
Přítomní odborníci se ptali na efektivitu justice a trestního řádu, na vymahatelnost práva atd. Také P. Janda vyjádřil obavy, aby parlament pustil občanský zákoník dál. Ministr projevil obavy, že by ČSSD mohla nový zákon zrušit, přestože byl velmi dobře zadán za vlády Miloše Zemana.
Poslední otázku položila ředitelka knihovny D. Bahnerová: „Jak vnímáte slovo spravedlnost? Jako Aristoteles?“  Podle názoru J. Pospíšila jde o velmi subjektivní věc, která souvisí s morálkou. Při každém rozhodnutí je třeba se ptát, zda je přiměřené a adekvátní.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video