V Bavorsku najdete i Podbořanskou ulici

Jan Vnouček 2012-08-20 00:00:00

Podbořany, Spalt – Další  krok k navázání hlubší družební spolupráce s bavorským městečkem Spalt udělala minulý víkend delegace města Podbořany. Výprava hlubanských fotbalistů a vedení podbořanské radnice v Německu podle ohlasů zanechala dobrý dojem a vrátila se domů bohatší o nová přátelství a další možnosti kooperace i mimo oblast sportu. Iniciátory „freundšaftu“ jsou podbořanský tajemník Martin Gutzer a spaltský podnikatel Manfred Stuhl, kteří  přes myslivecké sdružení udržují tyto kontakty již přes dvacet let.

Návštěva se uskutečnila na základě podzimního zápasu mezi FK Hlubany a týmem Grossweingartenu, což je spaltská městská část, v Kněžicích. I tentokrát byla hlavním cílem cesty účast hlubanského družstva, posíleného o několik hráčů Tatranu Podbořany, na turnaji v kopané. Vedle toho se ale odehrávala také čilá „diplomatická“ setkání a neoficiální jednání mezi představiteli obou měst. Starosta Radek Reindl například pro Spaltské pronesl přednášku o Podbořanech a spolu s tajemníkem Martinem Gutzerem s nimi hledali společné styčné body k dalšímu partnerství.
„Vyslechli jsme si od nich mnoho kladných reakcí. Například vůbec nechápali, jak je možné, že Podbořany nemají ani korunu dluhu. To pro ně bylo naprosto nepředstavitelné, protože oni jsou zadlužení hodně. Jen pro zajímavost, každý občan u nich musí ze svého splácet kanalizaci,“ sdělil Reindl.
Spalt leží cca 300 km od Podbořan ve chmelařské oblasti. Žije v něm mnoho potomků sudetských Němců odsunutých po 2. světové válce z Žatecka.  Asi i proto v tomto městečku, velikostí srovnatelném s Podbořany, najdete Podbořanskou ulici.
Na snímku v přátelském gestu podbořanský starosta Radek Reindl se svým kolegou ze Spaltu Udo Weingartem. Za nimi spaltští zastupitelé a další účastníci setkání.

 

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video