Bejbiny se sejdou na letišti Raná

Redakce 2011-06-10 00:00:00

Raná – Evropské setkání dřevěných kluzáků typu Grunau baby pořádá Plachtařský Oldtimer Klub na letišti Raná u Loun v týdnu od 11. června. V sobotu 11. června od 10 hodin se na stejném místě koná také sraz pamětníků a příznivců létání na Rané. Očekává se účast nejstarší české pilotky Dagmar Záleské – Kolmanové, která na Rané působila v letech 1935–36. Letos se dožívá 95 let.

Dagmar Záleská-Kolmanová začala plachtit v roce 1935 a zkoušku „B“ složila v lednu 1936 na Rané – později se věnovala motorovému létání ve Kbelích a Vysokém Mýtě. Dosáhla i rekordní výšky 6 300metrů na motorovém letadle při letu s kp.t Červenkou. Patřila k nadějím ženského létání. Pro svůj původ jí bylo létání znemožněno v padesátých létech, ale nezatrpkla a věnovala se dalším koníčkům. V současnosti miluje balonové létání, fotografuje a loví ryby. Žije se svojí dcerou střídavě v Praze, Německu a na chatě poblíž Vodňan. Obě mají zálibu v občasném adrenalinovém hraní rulety. Veškeré letecké dokumenty má shromážděné v krabicích a ráda se podělí se svými vzpomínkami a historkami z letiště. Je vitální a netrpí sklerózou, jen hůře vidí a slyší, ale i přesto je milá, společenská, veselá a nerada se s námi loučila.
Česká televize o této čilé dámě natočila dokument a odvysílala ho koncem loňského roku. Na filmu spolupracovaly i další pilotky Věra Šlechtová – Špačková z Vrchlabí a Eliška Charvátová z Rané.
Paní Kolmanová ze vzpomínek na Ranou, kterou na podzim navštívila po 75 letech, stále ještě těží a těší se,že opět navštíví letiště. Piloty z Rané vzala veteránka za srdce svou bezprostřčedností a veselou povahou. Ptají se často, co „babča“ dělá a jak se jí daří.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video