Učiliště a gymnázium se sloučí s prvním zvoněním

Jan Vnouček 2012-08-26 00:52:00

Podbořany – Letní prázdniny se chýlí ke konci, a tak se blíží sloučení dvou podbořanských středních škol. Gymnázium a Střední odborná škola a střední odborné učiliště Podbořany splynou, pod tímto názvem, v jednu organizaci s účinností od 1. září.

Pro studenty a vyučující se prozatím nic zásadního nezmění. Gymnázium se stane osmým maturitním oborem SOŠ.
„Střední odborná škola v Podbořanech nabízí 7 maturitních oborů a s pestrou škálou vzdělávání má dlouholeté zkušenosti. Obor 79–41-K/81 Gymnáz-ium bude tedy dalším nabízeným oborem vzdělání, který mimo jiné budou vyučovat titíž učitelé, jako dosud,“ rozptyluje některé obavy krajská tisková mluvčí Magdalena Hanáčková.
Sloučení gymnázia s „učilištěm“ byla podle ní jediná možnost jak zachovat existenci gymnaziálního vzdělání ve městě.
„V tomto případě, kdy má gymnázium v osmi ročnících okolo 120 žáků (plný stav je 240), má škola trvalé potíže
s financování svého chodu, chybějí finance na kvalitní pedagogy a smysl gymnaziální výuky jako kvalitní přípravy na vysokou školu pak není naplněn. Sloučením s velkým a finančně silným subjektem umožní dofinancovat náklady na gymnaziální vzdělávání tak, aby se zajistila standardní kvalita. Sloučení je jediný možný způsob zachování gymnaziálního vzdělávání v Podbořanech při současném způsobu financování škol normativním způsobem, na žáka,“ uvedla Hanáčková. Podle jejího vyjádření se zvažovala i možnost sloučení s žateckým gymnáziem, ale převážil názor, že obtížná dopravní situace v okrese Louny by ztížila přístup žáků z Podbořanska ke gymnaziálnímu vzdělávání.
Zatím gymnazisti zůstanou ve svých budovách v centru města. Výhledově by ale pro ně měl v areálu SOŠ vyrůst zbrusu nový pavilón. K investičnímu záměru ovšem ještě nevznikla ani projektová dokumentace.
„Na základě doporučení investiční komise schválila rada Ústeckého kraje 6. května 2009 investiční záměr. Na tomto základě byl ve veřejné zakázce malého rozsahu vybrán projektant, který zpracoval studii proveditelnosti tohoto záměru. Zpracovaná studie byla opět projednána v investiční komisi a její doporučení bylo předloženo radě Ústeckého kraje. Žádné další práce na tomto investičním záměru v tuto chvíli neprobíhají, tedy nebylo zadáno ani zpracování projektové dokumentace,“ dodává tisková mluvčí Ústeckého kraje.

 

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video