Většinu Žatce čeká v příštím týdnu celodenní odstávka vody

Veronika Salášková 2012-08-26 00:57:00

Žatec – Dvacet čtyři hodin by měla v příštím týdnu trvat plánovaná odstávka vody v Žatci a okolních obcích. Zaměstnanci Severočeských vodovodů a kanalizací během ní vymění stará nefunkční šoupata. Bez vody bude během výluky přibližně třinácti tisíc lidí a necelá stovka firem a institucí.

Voda nepoteče od 12 hodin v úterý 28. do poledne středy 29. srpna. „Odstávka začíná až v poledne z toho důvodu, aby měla co nejmenší dopad na obyvatele. Snažili jsme se také vybrat termín tak, aby se nedotkl ani příprav na blížící se Dočesnou, ani začátku školního roku,“ sdělila Iveta Kardianová, tisková mluvčí SČVK. Odstávka se bude týkat 96 ulic v Žatci, ušetřeno bude Podměstí a část města na levém břehu Ohře. Bez vody budou i okolní obce Rybňany, Bezděkov, Libočany a Zálužice. Celkem se na odstávku musí připravit 12 570 obyvatel a 99 institucí a úřadů ve městě. Dotkne se například i obou budov městského úřadu, kde bude z toho důvodu v úterý otevřeno pouze do 13 hodin.
Po celou dobu trvání odstávky bude voda zajištěna náhradním zásobováním, městem bude projíždět šest mobilních cisteren s vodou. Dalších šest stacionárních kontejnerů s vodou bude rozmístěno po městě – u Domova pro seniory, Domu s pečovatelskou službou v Písečné ulici, Kamaráda LORM a nemocnice. Ta bude mít po celou dobu odstávky vodu v kohoutku, protože bude na pravidelně doplňovanou cisternu o objemu deset kubíků přímo napojena.
Postaráno bude i o školní zařízení, která fungují během prázdnin. Vedení města jim jako azyl nabídlo prostory na Základní škole Petra Bezruče a Základní škole nám. 28. října, které se nachází v Podměstí, kde voda poteče.
Oprava bude velkého rozsahu a vyžádá si investici v hodnotě 1,4 milionu korun. Bude se jednat o výměnu šoupat na hlavních vodovodních řadech vedoucích z vodojemu Horní tlakové pásmo – Čeradice a z vodojemu Střední tlakové pásmo. Současná šoupata pocházejí přibližně z roku 1950 a jsou funkční buď z části, nebo vůbec.
„Některá stará šoupata vyměníme za nová, jiná, která už nejsou potřebná, pouze vyjmeme a nebudeme je nahrazovat. Díky této výměně, pokud by v budoucnosti došlo k nějaké havárii, už nebudou odstávky vody muset být tak rozsáhlé jako dosud,“ vysvětlil Jaroslav Tesařík, manažer provozu v Žatci.
Opravy nelze rozdělit na více částí a do více termínů, protože vodovodní řady jsou u vodojemu Středního tlakového pásma propojeny. Práce budou probíhat celkem na šesti místech – u vodojemu Čeradice, čtyři u vodojemu středního pásma a další v ulici Husova před nemocnicí, kde kvůli nim bude uzavřen jeden jízdní pruh. Hlavní vjezd do areálu nemocnice z ulice Husova bude v úterý 28. od 11 hodin do středy 29. srpna do 15 hodin uzavřen. Po dobu opravy bude vjezd do areálu nemocnice umožněn spodní bránou z ulice Studentská.
Práce by mohl zkomplikovat déšť, podle slov mluvčí Kardianové však proběhnou za každého počasí.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video