Stanou se školy páteří Ústeckého kraje?

Jarka Cibulková 2012-08-27 00:14:00

Louny – Další slučování středních škol proběhne od začátku nového školního roku 2012 – 2013 v Lounech. Střední odborná škola, Louny, příspěvková organizace, vezme pod svá ochranná křídla Obchodní akademii generála Františka Fajtla. Nově sloučená škola ponese název Obchodní akademie a Střední odborná škola generála Františka Fajtla, Louny. „Na sloučení jsme se domluvili s ředitelem OA Ing. Miloslavem Boudou a naši žádost poté následně potvrdila Rada Ústeckého kraje,“ sdělila nám začátky ředitelka Vágnerová. Před dvěma lety čekal obdobný postup i Střední školu stavební v Postoloprtské ulici. J

Již od letošního dubna byly přípravy sloučení škol v plném proudu. „Spolupráce obou škol probíhá bez problémů, všichni chápeme důvody sloučení a příležitosti škol po sloučení,“ neskrývala uznání pro zaměstnance a pedagogy ředitelka SOŠ Simona Vágnerová. Provoz tří budov OA musí být omezen, aby se ušetřily náklady, aby škola od zřizovatele přidělený příspěvek na provoz budov využila co nejefektivněji. Ekonomická krize se, bohužel, dotýká i školství. Proto budou studenti prvních a druhých ročníků ekonomického lycea a obchodní akademie přestěhováni do budovy Střední odborné školy v ulici Osvoboditelů. „Obory i pedagogický sbor budou plně zachovány,“ vysvětlila ředitelka Vágnerová. Ředitelé obou škol Simona Vágnerová i Miloslav Bouda postupně koncem školního roku prošli všechny třídy a o změnách studenty informovali. Proběhla i schůzka s rodiči nových prvňáků. Po sloučení škol zůstane ředitelkou Simona Vágnerová, Miloslav Bouda nadále bude zástupcem ředitelky pro obchodní akademii.
Podle slov Simony Vágnerové má OA a SOŠ g. F. Fajtla, Louny nakročeno k titulu páteřní škola Ústeckého kraje. Splňuje šest ze sedmi kritérií. Postupné více stupňové vzdělávání, spolupráce se zaměstnavateli a vysokými školami (velice si pochvalují skvělou spolupráci s firmou Legios a ČVUT), doplňkovou činnost, kdy ve svých prostorách nabízejí měření emisí, svářecí dílnu, svářecí kurzy, šití oděvů, stavební a pokrývačské práce, a to vše pro širokou veřejnost a hlavně kvalitně za nízké ceny. Od září 2012 by měl na škole fungovat zapůjčený robot, který poslouží strojařům na ukázku působení různých sil a pohybů v návaznosti na programování. Propůjčí jim ho ČVUT Praha, kde pracuje pět absolventů školy, v Lounech tedy vznikne ukázkové výukové centrum ČVUT. Škola také mění zaměření oboru strojírenství, a to na automatizaci a robotiku. Zakoupila proto pro studenty výukové roboty.
Škola má i prokazatelné výsledky v rámci mezinárodní spolupráce. Vždyť v programu EU Leonardo da Vinci, který běží již od roku 2005, odjely i letos čtyři třídy studentů na odbornou stáž do Německa. Ve škole také od loňského roku vznikl školní časopis. Psaní se ujali i kluci, do kterých byste to ani neřekli. Studenti jezdí školu reprezentovat na různé soutěže, ať už je to soutěž automechaniků, ve které se pravidelně umisťují na předních místech, různé olympiády a mnoho dalšího. „Nechtěla bych uvádět přímo jednotlivé úspěchy, všechny by se vám sem nevešly, a mohla bych na některé studenty zapomenout, opravdu jich je mnoho,“ doplnila ředitelka Vágnerová.
„V současné době nabízí naše škola jedenáct studijních oborů ze čtyřiadvaceti zapsaných v rejstříku ministerstva školství. Nabízíme pouze ty obory, o které je v současné době opravdu zájem,“ shrnula Vágnerová. Od září se nově otevřou obory kominík, aranžér, montér suchých staveb, elektrikář. Pro absolventky speciálních škol pak připravují obor provozní služby.
Od následujícího školního roku 2013/2014 se budou na části školy obchodní akademie nabízet dva nové obory – cestovní ruch a informatika.
„Můžu říci, že všichni naši loňští absolventi našli uplatnění. Těší mě, že jsou úspěšní při studiu na vysokých školách i při hledání zaměstnání. Jsou vybaveni pro život, a to je především cílem naší školy,“ dokončila ředitelka Simona Vágnerová.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video