Díky plošině bude dál chodit do školy

Veronika Salášková 2012-09-13 01:25:00

Žatec – Letní kino mělo minulý pátek konkurenci v podobě kinematografu Bratří Čadíků, který přijel promítat na žatecké náměstí Svobody. Ještě před začátkem filmu Fimfárum proběhlo předání symbolického šeku dvanáctiletému Martinu Zelinkovi ze Žatce. Kinematograf pro něj celé léto vybíral peníze na schodišťovou plošinu, která má být instalována na Základní škole Jižní, kam Martin chodí. Bez ní by nemohl pokračovat ve výuce se svými spolužáky.

Dvanáctiletý Martin trpí svalovou dystrofií – miopatií Duschen, kvůli níž je upoutaný na invalidní vozík. Dokud byl na prvním stupni základní školy, měl třídu v přízemí. Od tohoto roku se však výuka přesouvá i do horního patra. Martin by se jí nemohl účastnit a nepokračoval by dál se svými spolužáky.
„Kdyby byl odloučený od svých spolužáků, na které je zvyklý, bylo by to pro něj psychicky velmi těžké,“ sdělil nám jeho otec Marcel Zelinka. Martinovu nyní již bývalou třídní učitelku Lucii Bryndovou ale napadlo zkusit Martina přihlásit do pořadu splněných přání na Rádiu Impuls. „Nepočítali jsme, že se to povede, bylo tam velké množství příběhů. Pak nás ale vybrali,“ vypráví Lucie Bryndová.
Jeho příběhu se ujal Kinematograf Bratří Čadíků, který po celé léto vybíral na filmových představeních peníze na plošinu pro Martina. Lidi chlapcův příběh očividně zaujal, protože se podařilo vybrat téměř půl milionu korun. Symbolický šek na něj Martin se svým otcem převzal v pátek 7. září před promítacím plátnem. „Chtěl bych za syna moc poděkovat Kinematografu Bratří Čadíků, Rádiu Impuls a všem lidem, kteří Martinovi na plošinu přispěli,“ řekl Marcel Zelinka. Kromě šeku dostal chlapec také dárek – Ipod.
Plošina by měla být ve škole na-instalována asi do tří týdnů. „Martin má zatím zapůjčený schodolez od firmy, která vyrábí plošinu. Dnes ho poprvé zkoušel,“ zakončil Marcel Zelinka.
Promítání Kinematografu Bratří Čadíků přilákalo snad i díky krásnému počasí na náměstí Svobody velké množství lidí, takže se připravené lavičky snadno zaplnily. Fimfárum tak zdatně konkurovalo letnímu kinu, kam na film Batman Temný rytíř povstal, který se zde promítal již počtvrté, přišlo jen 20 návštěvníků. V Žatci se tak po dlouhé době hrály filmy současně na dvou místech.

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video