V žateckém Kauflandu porušují zákon. Pálí odpad!

Veronika Salášková 2012-09-27 10:33:00

Žatec – Svérázný, ale protizákonný způsob, jak naložit s odpadem, zvolili v žateckém Kauflandu. Zaměstnanci totiž pálili v minulém týdnu za prodejnou dřevěné bedýnky od ovoce a zeleniny. Zápach z jejich pálení byl  údajně cítit široko daleko. Upozornili nás na to čtenáři, jedoucí okolo Kauflandu, kteří nám také zaslali fotografie ohniště po akci.

Ředitel prodejny se hájil, že spalování bedniček předem nahlásil hasičům. Ti mu ho měli údajně povolit.
„Pálení bedýnek jsme měli povoleno od hasičské stanice v Žatci, které jsme to předem nahlásili,“ reagoval na náš dotaz Pavel Řehák ředitel žatecké prodejny Kaufland. „Bedýnky pálili Dobrovolní hasiči Žatec, aby náhodou nedošlo k zahoření. Jednalo se o výjimečnou jednorázovou situaci, která se už nebude opakovat,“ dodal.
Proto jsme se ho zeptali, když se jednalo pouze o výjimečnou situaci, proč mají hned vedle ohniště, které se nachází za prodejnou u nakládacích ramp, na-skládány další bedýnky. Na to nám ředitel Řehák odpověděl, že jsou zde nachystány pro zákazníky. „Bedýnky si od nás často berou zákazníci, většinou zahrádkáři na zeleninu, někdy prý i na topení,“ vysvětlil Pavel Řehák.
Podle vyjádření vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Žatci Martiny Donínové, kterou jsme v této záležitosti kontaktovali, ale Kaufland se svým odpadem nenaložil vůbec správným způsobem.
„Společnost Kaufland je původcem odpadů, které pálila na pozemku u prodejny. O odpady jde, protože se veškerého materiálu, který pálila, měla v úmyslu zbavit a provedla to právě tím spálením. Zákon o odpadech říká, že odpad je každá movitá věc, které se osoba zvažuje nebo má úmysl či povinnost se zbavit. Zároveň je dáno, že s odpady dle zákona lze nakládat pouze v zařízeních, která jsou k nakládání s odpady podle zákona určena,” sdělila Donínová. Při tomto nakládání nesmí být, jak nám vedoucí Donínová vysvětlila, ohroženo lidské zdraví ani ohrožováno nebo poškozováno životní prostředí. Každý, tzn. i původce (Kaufland) je povinen nakládat s odpady a zbavovat se jich pouze způsobem stanoveným zákonem. „Kaufland tedy porušil zákon tím, že odpady spálil a nepředal je oprávněné osobě, která je oprávněna s odpady nakládat v zařízení tomu určeném,“ zakončila Martina Donínová.

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video