Kauza velryba nekončí. Obě strany se přou o to, koho je

Veronika Salášková 2011-06-19 00:03:00

Žatec – Kauza velryba, zdá se, bude mít další pokračování. O tom, komu patří, možná nakonec rozhodne až soud. Podnikatel Zdeněk Patera totiž věc předal svému právnímu zástupci. Ten jeho jménem vyzval vedení města, aby buď vrátilo velrybu Paterovi do minulého pátku 10. června, nebo s ním uzavřelo do stejného data darovací smlouvu, na základě níž by ji Zdeněk Patera daroval městu, a v níž by bylo pro něj zřízené předkupní právo k soše. Pokud by nedošlo k naplnění ani jedné z variant, hodlá Zdeněk Patera prostřednictvím právního zástupce podat žalobu k soudu.

„Stále platí stanovisko, že dle našeho názoru nedošlo k převodu vlastnictví velryby na pana Pateru, tudíž se návrhem nyní nebudeme zabývat,“ sdělil postoj vedení města místostarosta Jan Novotný.
Socha velryby byla na koupališti umístěna od 60. let minulého století, kdy bylo otevřeno. Na základě chybného posudku majetkového odboru, který bez konkrétního ohledání prohlásil sochu za bezcennou, byl schválen její prodej žateckému podnikateli Zdeňku Paterovi za 500 korun. Ten danou částku zaplatil a aniž by podepsal kupní smlouvu, tak sochu převezl a umístil ji před kavárnu naproti autobusovému nádraží. Krátce na to, informoval starostku Zdeňku Hamousovou telefonicky občan, který uvedl, že se jedná o cenné historické dílo.
Z důvodu nepodepsání kupní smlouvy, její prodej neproběhl a velryba je tudíž stále majetkem města. Z. Patera ovšem tvrdí, že ji řádně zaplatil a tudíž je jejím majitelem. V současné době se velryba nachází v zahradě žateckého Regionálního muzea K.A. Polánka.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video