Svatého sundali jeřábem

Veronika Salášková 2012-10-13 01:15:00

Kličín – Sochu svatého Jana Nepomuckého sundal v minulém týdnu z průčelí kaple v obci Kličíně jeřáb. Následně byla plastika odvezena k opravě do restaurátorské dílny akademického sochaře J. Šolce. Obec na její zrestaurování dostala dotaci od Ministerstva kultury ve výši 175 tisíc korun.

„Jedná se o 90% dotaci, obec si bude  10% z celkových nákladů hradit ze svého rozpočtu,“ sdělila Vladimíra Chybová starostka obce Čeradice, pod niž Kličín spadá.  Jedná se o pozdně barokní pískovcovou sochu, která byla v nejnovější  odborné literatuře na základě uměleckohistorické analýzy věrohodně připsána významnému regionálnímu baroknímu sochaři J. A. Dietzovi z Jezeří. Socha je zhotovena z okrového křemičitého pískovce. V současné době je postižena mírnou lokální korozí. „Oprava by měla být hotová do konce roku 2012. Poté bude socha vsazena jeřábem zpět do průčelí kaple v Kličíně,“ dodala starostka Chybová.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video