Pravnučka žateckého rabína se přijela podívat, kde žil její praděda

Redakce 2012-11-25 00:02:00

Žatec – V minulých dnech zavítala do Žatce paní Jane Vogel-Kohel, která je pravnučkou žateckého rabína Dr. Arona  Baerwalda.  Ten se v roce 1881 po absolvování rabínského examenu stal rabínem v Žatci. Zde ve věku 37 let, 3. ledna 1891 zemřel a byl pochován na židovském hřbitově.

„Paní Vogel jsme v Žatci přivítali v rámci našeho projektu Židé na Žatecku. Prohlédla si město nejprve z radniční věže, pak prošla historické centrum, zvláštní zájem měla o synagogu a rabínský dům, kde její pradědeček žil a pracoval. Na židovském hřbitově na něj věnovala tichou vzpomínku,“ informoval předseda sdružení žateckých rodáků Petr Šimáček. Zavítala také do Chrámu chmele a piva, kde si v restauraci U orloje pochutnala na rybě a seznámila se s výrobou piva v tamním minipivovárku. „Nejvíc se jí líbila sladovna, kde shlédla ukázky z filmů Yentl a Bídníci. Yentl je prý nejoblíbenější film její maminky,“ řekla Gabriela Becková, členka představenstva Židovské obce v Teplicích, která vzácnou návštěvu také doprovázela. „Paní Vogel byla Žatcem nadšená a dojatá. Jsme rádi, že bude naše město v Tel Avivu prezentovat v oblasti cestovního ruchu a dohodli jsme se i na spolupráci při dokumentaci vzpomínek Žatečanů žijících v Izraeli,“ dodal Petr Šimáček. Paní Jane Vogel-Kohel kromě Žatce zavítala také do Prahy. Na snímku ukazuje na žateckou synagogu, kde pracoval její pradědeček.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video