Chátrající statek je trnem v oku

Jan Vnouček 2012-12-17 00:00:00

Krásný Dvůr – Z rozvalin udělat výstavní skříň obce. Neboli získat areál někdejšího statku takřka ve středu Krásného dvora, zbourat ho a místo něj vybudovat novou ulici s rodinnými domky. To je jeden ze snů krásnodvorského starosty Františka Kuny.

„Chtěli bychom získat do vlastnictví celý areál statku. Je to území o ploše přes 1 ha a je ostuda mít v centru budovy v tak špatném stavu,“ přiblížil svou motivaci. Podle něj existuje i urbanistická studie z 90. let, která s takovou přestavbou počítá. Přesto je tento záměr teprve v zárodku, protože v jeho realizaci zatím brání několik problémů.
Bývalý zemědělský komplex má tři majitele, Pozemkový fond ČR a dvě fyzické osoby. Od nich musí obec pozemky nejprve vykoupit. Potom je třeba změnit územní plán a situovat tuto část mezi rodinnou výstavbu. A do třetice všech komplikací je  někdejší špejchar památkově chráněný.
„Vidím tam šest až osm rodinných domků. Napsal jsem na pozemkový fond, jestli by na nás své pozemky bezúplatně nepřevedl. Špejchar nám památkáři ale asi zbourat nenechají, tak by tam mohlo být třeba nějaké muzeum,“ nevzdává se ale Kuna své představy o hezčí návsi.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video