Louny hospodařily s přebytkem. Letos je na investice připraveno třicet milionů

Pavel Macák 2013-01-28 00:09:00

Louny – Vedení města Loun se v minulém týdnu mělo právo radovat. Zveřejněn totiž ekonomickým odborem městského úřadu byl výsledek hospodaření za loňský rok. 

„Přebytek hospodaření se vyšplhal na částku 41 milionů korun. Především je to výsledek toho, že jsme k přípravě rozpočtu na uplynulý rok přistupovali střízlivě, na druhé straně se podařilo ušetřit našim příspěvkovým organizacím, ale šetřil i samotný městský úřad například na mzdových nákladech. Pravdou rovněž je, že byly odloženy některé investiční akce, které se měly v minulém roce realizovat. Ty by se měly přesunout do dalších let. Jednalo se zhruba o 25 milionů korun,“ uvedla vedoucí odboru Romana Krameriusová.
Podle výsledků se podařilo přeplnit příjmovou část o čtyři miliony korun, naopak propad byl zaznamenán v dani z přidané hodnoty, kde nebylo dosaženo plánovaných dvaaosmdesáti milionů korun, ale pouze 69,35 milionů. Tento schodek byl naštěstí vyrovnán příjmem z hazardních her a loterií a z prodeje bytů. Na výdajové straně došlo k úsporám ve výši 46 milionů korun.
„Tyto výsledky jsou velice pozitivní, když uvážíme, že při našem nástupu společně se starostou Radovanem Šabatou na jaře minulého roku se město potácelo v minusových číslech. Nyní nemáme žádné dluhy a nemáme také žádný úvěr. V tomto trendu chceme i nadále pokračovat,“ řekla místostarostka Edita Hořejší.
Na běžném účtu města bylo na konci roku 81 milionů korun, ale z této sumy se nedá nic konkrétního vyčíst, protože jde o pohyblivý účet. Navíc zhruba 17 milionů korun je ve fondu oprav a údržby, ze kterého se obyvatelům města půjčují finanční prostředky na rekonstrukce jejich nemovitostí, a jeden milion je určen na kulturu.
„Pro letošní rok je na investiční akce plánováno celkem 30,252 milionu korun. Za ně by měla být uskutečněna první etapa rekonstrukce společenského domu Zastávka, aby zde mohla proběhnout již následující plesová sezóna. Dále se počítá se zateplením Domova pro seniory U Pramene, a pokud se podaří získat dotace, bude zahájena i oprava silničních mostů v Říční ulici. To jsou nejdůležitější investiční akce, na které se zaměříme,“ dodala místostarostka.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video