Jedenáct milionů od MASky zlepší kvalitu života v obcích

Jan Vnouček 2013-01-28 00:26:00

Okres Louny – Jedenáct a půl miliónu korun mohou získat žadatelé o dotaci z Programu rozvoje venkova ČR na období 2007–2013, osy IV. – LEADER, v rámci Výzvy č. 11, kterou 18. ledna vyhlásila Místní akční skupina Vladař. Je to téměř o 4 milióny více, než kolik si rozdělily obce, neziskové organizace, podnikatelé a zemědělci v létě při 10. výzvě.

Zájemci mohou na projekty, které zlepšují kvalitu života ve venkovském prostoru na území MAS Vladař, získat finanční příspěvek až do výše 90 % nákladů. Žádosti se přijímají ve Valči 13. až 15. února.
Předpokládaná celková částka 11,45 miliónu Kč bude rozdělena prostřednictvím šesti okruhů, tzv. fichí opatření. Ve Fiche s názvem Obnova a rozvoj vesnic na území MAS Vladař je alokována částka 2,95 miliónu Kč. Dává si za cíl zejména zlepšení kvality stavu dopravní a technické infrastruktury a vzhledu obcí. Může také pomoci se zajištěním územních plánů obcí. Další Fiche se jmenuje Občanské vybavení a služby na území MAS Vladař a může rozdělit až 4,8 miliónu Kč. Jejím cílem je zejména posílení občanského vybavení a služeb a vytváření podmínek pro vzdělání, společenské a další aktivity. Fiche s označením Ochrana a rozvoj kulturního dědictví venkova má k dispozici 850 tisíc Kč. Chce podpořit především vypracování studií nebo programů a investice spojené s udržováním, obnovou a zhodnocováním nebo využitím kulturního dědictví venkova.
Na Fiche Diverzifikace činností nezemědělské povahy je vyčleněno 950 000 Kč. Dotace v tomto okruhu jsou určeny na podporu diverzifikace činností subjektů podnikajících v zemědělství směrem k nezemědělským podnikatelským činnostem. Fiche Podpora mikropodniků disponuje částkou 950 tisíc Kč a jejím účelem je přispět k jejich vzniku posílení konkurenceschopnosti stávajících a podpoře zaměstnanosti. V posledním Fiche označeném jako Přidávání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům si zájemci mohou rozdělit opět 950 000 Kč. Tato částka je určena na podporu zemědělsko-potravinářského odvětví.
MAS Vladař se také připravuje na nové dotační období 2014 až 2020. Aby mohla být co nejlépe stanovena nová Integrovaná strategie území a mohly být přesně nadefinovány potřeby a priority veřejné, neziskové i podnikatelské sféry, byl vytvořen dotazník, který k tomu má napomoci. Zástupci právnických subjektů a fyzické osoby v něm hodnotí, co je pro ně v jejich okolí nejdůležitější a co je třeba zlepšit. Na základě odpovědí pak budou směrovány dotační prostředky. Uzávěrka ankety byla posunuta až do konce ledna. Podrobnosti o dotaci i dotazníku na www.vladar.cz.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video