Kančí hlavy v lese u Nečemic

Redakce 2013-02-01 00:08:00

Nečemice, Žatec – Do redakční pošty nám dorazil dopis od našeho čtenáře z Nečemic. Píše v něm, že v lese nedaleko silnice nalezl při procházce odřezané hlavy a části divočáků (na snímku). Naše redakce se tedy s dotazem obrátila na Lesy české republiky, neboť v těchto místech měli v tomto termínu naháňku členové žatecké organizace tohoto státního podniku. Tiskový mluvčí Zbyněk Boublík nám odpověděl ve smyslu, že se vlastně vůbec nic nestalo, protože ještě ten den byly zbytky zvířat zlikvidovány. Proč je myslivci neuklidili hned, ale nechali je na místě ležet a pak se vraceli, nevysvětlil. Níže otiskujeme dopis všímavého čtenáře i reakci tiskového mluvčího LČR.

Dopis, který dorazil do redakce
Myslivost její klady a zápory, myslivecké tradice. Téma, které se často objevuje ve sdělovacích prostředcích i v odborných časopisech. Kolik myslivců věnuje svůj čas, úsilí i finanční prostředky tomu, aby zvěři zajistili dobré podmínky k životu, celoročně se o zvěř starají. Zároveň se snaží dodržovat myslivecké zvyky a tradice a předávat je mladé generaci. Ideální stav…  Potom se já, jako milovník přírody, vydám na procházku zimní přírodou a jsem šokován. V těsné blízkosti silnice leží desítky odřezaných hlav divokých prasat, části končetin a dokonce i velká část vnitřností. Po dalším pátrání jsem zjistil, že v těchto lesích měli 15. ledna 2013 naháňku členové žatecké organizace Lesy České republiky. Je vůbec možné, že lidé, kteří mají myslivost nejen jako koníček ale i jako náplň práce, mohou takto zacházet s ulovenou zvěří? Příběh je o to smutnější, že v sousední vesnici Nečemice bydlí na hájovně zaměstnanec Lesů České republiky. Jsem zklamaný a znechucený jednáním žateckého vedení Lesů České republiky…
Vyjádření tiskového mluvčího Lesů České republiky Zbyňka Boublíka
V lesích, o kterých se anonymní pisatel zmiňuje ve svém dopise, se v současnosti výrazně přemnožila černá zvěř, která způsobuje na lesních porostech a zemědělských pozemcích značné škody. Z tohoto důvodu muselo být dne 15. 1. 2013 přistoupeno místně příslušnou organizační jednotkou Lesů ČR, Lesní správou Žatec, po dohodě s orgány státní správy ke snížení počtu černé zvěře v dané lokalitě.
V předmětný den bylo z důvodu nutného snížení přemnožené zvěře uloveno několik kusů černé zvěře, která poté byla dodána ještě v den odlovu k dalšímu zpracování. Zbylé části byly po ukončení lovu v nejbližším možném termínu dodány do kafilérie. Pozemek byl uveden do původního stavu.
Anonymní pisatel se, mohl se svým podnětem obrátit přímo na naší místně příslušnou organizační jednotku, Lesní správu LČR Žatec, kde by mu bývalo bylo poskytnuto vysvětlení.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video