Barmani soutěžili v míchání pivních koktejlů. Nejlepší byl Petr Štorkán ze žatecké školy

Veronika Salášková 2013-02-02 00:57:00

Žatec – Barmani se letos již popáté sjeli do Chrámu Chmele a Piva CZ, aby poměřili své dovednosti v míchání pivních koktejlů ze žateckého piva. Obrovský úspěch slavili reprezentanti pořadatele Středního odborného učiliště a Střední odborné školy SČMSD Žatec, s. r. o. Všichni čtyři skončili v první desítce v juniorské kategorii. Petr Štorkán v ní dokonce zvítězil. Petr Podařil pak bral bramborovou medaili. Fotky ze soutěže najdete zde.

Pátý ročník barmanského klání nazvaného Žatecký Pivo Cup 2013 uspořádalo Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD Žatec, s. r. o. pod záštitou České barmanské asociace. Soutěž se konala v Chrámu Chmele a Piva CZ v prostorách restaurace U Orloje. Přijelo 45 účastníků z celé České republiky. Soutěžící byli rozděleni do dvou kategorií – 31 z nich patřilo do kategorie junior classic určené pro žáky středních škol a zbylých 14 do classic profi, v níž jsou zařazeni ti, kteří pracují v barmanské profesi.
Barmani dostali za úkol namíchat nápoj podle vlastního receptu. Netradiční podmínkou bylo, že v něm bude použité jakékoli pivo z produkce Žateckého pivovaru. U juniorů ho mělo v nápoji být minimálně 6 cl, profíkům předepsala pravidla použít 10 cl. Další podmínkou bylo, že další ingredience např. šťávy a sirupy musely být vzaty od sponzorů soutěže – Coca Cola a Monin a alkoholické nápoje musely být pouze od značkových výrobců. Limit na přípravu pěti sklenic nápoje byl sedm minut. Na soutěžící si posvítily hned čtyři komise. Nejprve při přípravě technická, která hodnotila připravenost a správnost použitého inventáře, hygienu, technickou stránku přípravy, zručnost a osobní vystupování barmana. Následně byly nápoje odneseny k posouzení jakostní komisi, která posoudila jejich vzhled, teplotu, chuť, ozdobení a vůni.
„Neméně důležitá je i příprava samotných surovin v přípravně soutěže, kde dohlíží komisař na správnost a čistotu. Veškeré výsledky sleduje sčítací komise. Která je na podnět generálního komisaře zveřejní,“ vysvětlil nám Milan Bočkai, učitel odborných předmětů na pořádající škole a garant soutěže.
Na umístěné na prvním až třetím místě čekal pohár a každý soutěžící dostal účastnický list. Barvy pořádající školy hájila čtveřice žáků, která obstála se ctí. V konečném pořadí se nejlépe umístil Petr Štorkán, který ve své kategorii zvítězil. V loňském roce stanul na místě čtvrtém. Na něm ho letos vystřídal jeho spolužák Petr Podařil. V těsném závěsu za ním skončil pátý Jan Juran. Sedmou příčku pak obsadil Martin Vostřel. Tomu se navíc podařilo získat ocenění komise, když obdržel Cenu o nejlepší obchodní název drinku.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video