Lubenečtí odpůrci zpozorněte. Stát zřejmě vyzrál na protijaderné referendum!

Jan Vnouček 2013-02-02 00:05:00

Bukov – Stát, zdá se našel recept, jak i přes odpor občanské veřejnosti prozkoumat vybrané lokality určené k vybudování úložiště jaderného odpadu. Podle zpráv z tisku slaví první úspěch v lokalitě Kraví hora, a to přesto, že v tamější obci Bukov se občané v referendu vyjádřili proti průzkumům.

„Výběr úložiště jaderného odpadu v Česku se po letech dohadů posouvá dopředu. Státní podnik Diamo podá v pátek nebo v pondělí na ministerstvo životního prostředí žádost o stanovení průzkumného území Kraví hora na Žďársku. S průzkumem by chtělo Diamo začít ještě letos,“ uvedly 25. ledna Hospodářské noviny.
V obci Bukov se sice občané v referendu hlasovali proti geologickému průzkumu, a jak informuje Deník Referendum, ministerstvo průmyslu a obchodu se pod vedením nového ministra Martina Kuby rozhodlo jejich nesouhlas obejít. „Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) opakovaně a veřejně slíbila obyvatelům v místech, kde hledá místo pro konečné hlubinné úložiště radioaktivních odpadů, že další průzkumy nezahájí bez souhlasu všech obcí, kterých se to v dané lokalitě týká. Ministr průmyslu a první místopředseda občanských demokratů Martin Kuba se tomuto slibu prakticky vysmál. V prosinci 2012 převedl kompetenci získat povolení na průzkumy v lokalitě Kraví hora na Žďársku na státní podnik DIAMO, odštěpný závod GEAM Dolní Rožínka. A ten nyní žádost o stanovení průzkumného území podává bez ohledu na rozhodnutí obyvatel obce Bukov v místním referendu,“ píše tento internetový server.
V Bukově 11. a 12. ledna 2013 občané v místním referendu odpovídali na otázku: „Souhlasíte s tím, aby obec Bukov spolupracovala s Českou republikou – Správou úložišť radioaktivních odpadů v procesu výběru lokality pro umístění hlubinného úložiště radioaktivních odpadů?“ Těsnou většinou 12 hlasů rozhodli proti souhlasu. Následně ale stát odsunul z jednání SÚRAO a pověřil geologickým průzkumem těžařský státní podnik DIAMO, který už v okolí Bukova provozuje uranový důl Dolní Rožínka.
„Chceme si zde otestovat komunikaci a dlouhodobou spolupráci. Ukázat dalším, že to jde,“ citovaly Hospodářské noviny náměstka ministra průmyslu a obchodu Pavla Šolce. Podle něj nehrozí, že by obce nemohly do případné výstavby jaderného úložiště mluvit.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video