Protikorupční policie obvinila starostu Slavětína

Pavel Macák 2013-02-17 00:04:00

Slavětín – Jako blesk z čistého nebe pronikla zpráva o tom, že starosta Slavětína Jaroslav Jandl měl údajně zneužít dotace, které městys dostal od ministerstva pro místní rozvoj na odstranění škol po přívalových deštích. Protikorupční policie jej nyní vinní z neoprávněného čerpání dotace, kterou použil na opravu ulic Konstantina Biebla a Kozí a rekonstrukci zdejší vodní nádrže zvané Louže.

„Mám čisté svědomí, nic špatného jsem neudělal. Celou kauzu považuji za jeden velký humbuk kolem ničeho," řekl nám starosta Jaroslav Jandl. „Mezi pětadvaceti starosty, kteří jsou obvinění, a mezi nimiž jsem i já, se vůbec nemohlo spojit a udělat na ministerstvo pro místní rozvoj podvod. Vždyť se ani neznáme,“ komentoval obvinění.
Celkem bylo Útvarem odhalování korupce a finanční kriminality obviněno v minulých dnech 27 lidí kvůli neoprávněnému čerpání dotací na odstranění škod po přívalových deštích. Čtyřiadvacet stíhaných působilo nebo působí jako starostové v Ústeckém kraji, jeden jako místostarosta. Podle policie způsobili ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) škodu asi 125 milionů korun, uvedl v minulém týdnu Žatecký a Lounský deník.
Podle policie měli tito obvinění po předchozí dohodě neoprávněně získat finance z MMR, které byly určený na obnovu majetku obcí po záplavách od října 2009 do května 2010. „V žádostech o dotace měli nepravdivě uvést, že obce byly postiženy přívalovými dešti, které měly zničit a poškodit obecní majetek, například nádrže, opěrné zdi či komunikace, z 80 až 100 procent," uvedl Jaroslav Ibehej, mluvčí útvaru. Deník dále uvedl, že žádosti podle mluvčího potvrzovaly znalecké posudky, které vypracovali zbylí dva obvinění. Jeden z nich prý navíc vyhotovil průvodní a technické zprávy, které se týkaly nákladů na opravu poškozeného obecního majetku. Znalce dodala teplická firma ISA, která se s pomocí při sjednání dotace sama nabídla. Starostové jsou stíháni pro trestný čin dotačního podvodu, někteří z nich i kvůli úvěrovému podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí jim až dvanáctileté vězení. Zbylí dva obvinění jsou stíháni kvůli pomoci k dotačnímu podvodu a zneužití pravomoci, jeden z nich navíc z úvěrového podvodu. Oběma hrozí až deset let za mřížemi.
Ministerstvo přidělilo na odstraňování povodňových škod v kraji celkem 300 milionů korun, asi 50 milionů Ústeckému kraji a 250 milionů si rozdělilo 40 obcí. Do Slavětína šly dvě dotace v celkové výši 8,6 milionu korun, které byly použity na opravy ulic a chodníků, nové vpusti pro odvod dešťové vody a odbahnění a vyspravení nádrže a její hráze.
„Ministerstvo pro místní rozvoj samo zvolilo jednoduchý přístup, když nabídlo dotační titul na opravy poničeného majetku v důsledku přívalových dešťů. Ty u nás jednoznačně byly v roce 2009 a 2010 a obecní majetek poničily. Proto nynější policejní obvinění nechápu, nikoho jsem úmyslně nepoškodil," brání se slavětínský starosta. „Měli jsme u nás mimořádnou kontrolu z ministerstva pro místní rozvoj, která nezjistila žádné pochybení, a podle závěrečného protokolu bylo vše v pořádku. Policie tvrdí, že posudek byl zfalšovaný. Já jsem si žádný takový posudek neobjednával, ani jsem ho neviděl. Budu se bránit všemi možnými prostředky a dokážu, že jsem nic špatného neudělal, abych očistil své jméno," dodal starosta Slavětína.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video