Dobrá myšlenka, neschůdné řešení

Pavel Macák 2013-02-21 01:43:00

Lounsko – Protože se podle starosty Cítolib Petra Jindřicha znovu projevuje folklor drobných krádeží, zejména kovů, ale i další podobné přestupky, týkající se vandalismu, objevil se na městysském zastupitelstvu názor, že by se v obci měl zřídit kamerový systém, který by nenechavcům v jejich jednání zabránil. 

„To není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Legislativa to totiž neumožňuje. Učinil jsem dotaz na našeho právníka a ten zcela jasně konstatoval, že pokud bychom kamerový systém se záznamem instalovali, museli bychom mít vlastní obecní policii. Na to ovšem nemáme peníze. Proto jsme uvažovali o tom, že bychom se společně s dalšími obcemi, které sousedí s Louny, sdružili, aby lounská městská policie monitorovala a zajížděla i do Cítolib, Černčic a Dobroměřic,“ řekl starosta Jindřich.
S tímto námětem již také oslovil lounského starostu Radovana Šabatu, i starosty jmenovaných obcí. „Lounský starosta proti tomuto kroku zásadně nebyl a myšlenku nezamítli ani oslovení starostové. Problém je samozřejmě ve finanční náročnosti tohoto projektu. Musí se zjistit, kolik by taková ochrana stála, proto lounský starosta slíbil, že nechá u ředitele městské policie vypracovat odhadované náklady,“ uvedl Jindřich. „Pro nás by to bylo rovněž zajímavé, ale peníze jsou vždy na prvním místě. Shodou okolností po prvním kole prezidentských voleb se do naší radnice vloupal neznámý pachatel, vylomil dveře a ukradl finanční hotovost,“ dodal na náš dotaz starosta Černčic Jindřich Šus.
„Tento záměr se zde již objevil v minulém volebním období, kdy o ochranu měly zájem Dobroměřice. Ještě bývalý ředitel městské policie tehdy vyčíslil na zhruba čtyři miliony korun. Musel by se totiž nejen navýšit počet strážníků, ale šlo by i o nákup jejich výstroje, včetně automobilu, a dalšího potřebné vybavení. Monitory bezpečnostního kamerového systému by museli sledovat další zaměstnanci 24 hodin denně. Po konzultace s ředitelem policie pochybuji, že by to bylo reálné a pro zmíněné obce finančně dostupné,“ sdělil starosta Loun Radovan Šabata.
Jak je vidět, dobrá myšlenka má na Lounsku neschůdné řešení. To, co jde například v Jáchymově, kde rovněž není městská policie a tamní radnice platí Ostrovu za tuto službu půl milionu ročně, tady nejde. Škoda, dalo by se tak mnohdy zabránit páchání trestné činnosti i značným škodám.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video