Policisté pozatýkali gang dráteníků

Jan Vnouček 2013-03-13 00:05:00

Podbořansko – Celkem čtyři kilometry měděných telefonních drátů ukradla a další kilometr poškodila v posledních třech měsících skupina pachatelů na území Podbořanska. Tato rozsáhlá majetková trestná činnost se jim však nevyplatila, Tři muže ve věku 26, 38 a 62 let z Chomutovska totiž přímo při činu zadrželi podbořanští policisté a komisař služby kriminální policie a vyšetřování je obvinil z trestných činů poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení, krádeže a poškození cizí věci.

Sérii této trestné činnosti započali koncem prosince loňského roku, kdy podél silnice mezi obcemi Nepomyšl a Dvérce odcizili 740 metrů telefonního kabelu, který následně vypálili a získanou měď odvezli do sběrných surovin. Tímto jednáním zároveň způsobili přerušení provozu telekomunikační sítě osmi účastnických stanic. První dny nového roku si zpestřili výpravou do obce Liběšice, Líčkov a Třeskonice. V této lokalitě postupně přestřihali a odcizili cca 1 200 metrů kabelu, s nímž naložili stejně jako v prvním případě. Z provozu telekomunikační sítě vyřadili 21 účastnických stanic. O několik dní později ve svém tažení pokračovali ve směru z Lubence na obec Libyně. Zde odstřihali a odvezli bezmála 1 300 metrů telefonního kabelu a vyřadili tak z provozu 22 stanic. V polovině ledna se vydali do Libyně směrem na Lubenec. Podél silnice III. třídy č. 22610 odcizili přes 500 metrů kabelu a přerušili 22 účastnických stanic. Pátý skutek spáchali v druhé polovině února mezi obcemi Nepomyšl a Brody, kde odcizili 180 metrů telekomunikačního kabelu. To byli úspěšní naposledy, neboť při dalším tažení skončili v rukou policie. Ta je ve čtvrtek 28. února, krátce před druhou hodinou ráno, zadržela přímo na místě činu, v lokalitě mezi obcemi Ležky a Přiběnice, kde podřezali několik dřevěných telefonních sloupů a ze země chtěli nejméně 1 000 metrů kabelu odcizit. Uvedená skupina se v páchání této trestné činnosti střídala, ale v každém skutku figuroval 38letý muž následovaný tím nejmladším. Celková škoda, kterou svým jednáním způsobili, byla odhadnuta na 289 640 Kč. Všechny odcizené kabely vždy vypálili a zpeněžili ve sběrných surovinách. Uvedené aktéry stíhá policejní komisař na svobodě, pokud soud uzná jejich vinu, hrozí jim trest odnětí svobody až na šest let. Policisté na případu dále pracují a není vyloučeno stíhání ještě dalších osob a rozšíření případu o další skutky.
Odcizené telekomunikační kabely byly rychle nahrazeny. Na snímku chybějící vedení poblíž Libyně doplňuje Jan Zádrapa z pražské firmy Sitel.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video