Vroutečtí občané hlasují v anketě o pomníku

Jan Vnouček 2013-03-16 00:03:00

Vroutek – Vrátit ve Vroutku pomník padlých v 1. světové válce na původní místo a uvést ho zpět do historické podoby, nebo ne? O tom rozhodují vroutečtí občané. Zastupitelstvo města na svém posledním zasedání totiž přímo nevyhovělo žádosti občanského sdružení Vroutek lidem na jeho přesun a vyhlásilo k této otázce anketu. Jejím výsledkem se pak bude řídit.

Na hlasovacím lístku se Vroutečané mohou vyjádřit, zda souhlasí s návrhem vrouteckého sdružení na přesun pomníku obětem fašismu, který je umístěný u křižovatky v Nádražní ulici, zpět na původní místo. Tedy na šestihran naproti kulturnímu domu v Kostelní ulici a jeho osazení původními deskami se jmény padlých občanů Vroutku. Zájemci mohou hlasovat až do konce března.
Názory na tento úmysl se různí. „Vadí mi, že byl původní pomník zhanoben, a proto mě mrzí, že si zastupitelé nevzali jeho obnovu na zodpovědnost. Se svým umístěním poblíž kostela byl navíc výraznou dominantou obce,“ komentoval usnesení vroutecký rodák Petr Dušek, který se záměrem na přesun sympatizuje. Zjistit nejprve názor veřejnosti ale pokládá za vhodnější  zastupitelka města Libuše Moravčíková. „Ať si lidi řeknou, jestli to chtějí, nebo ne. Myslím, že anketa je nejdemokratičtější,“ uvedla. Starosta Jaromír Kubelka zůstává neutrální a přemýšlí, jak případně řešit uvolněné pietní místo určené obětem fašismu.  „Představoval bych si zachovat tam schody a dát na ně nějakou vhodnou plastiku,“ uvažuje.
Současný památník „Obětem fašismu“ byl v roce 1926 vztyčen na křižovatce dnešních ulic Karlovarská a Kostelní na památku padlých vrouteckých občanů v 1. světové válce. Podle archivních zdrojů na něm byly umístěny desky, kde bylo vyryto 62 jmen padlých. V roce 1975 u příležitosti 30. výročí osvobození Československa pak došlo k jeho „přestavbě“ a přemístění na současné místo. Finanční prostředky na přesun a zrestaurování pomníku, který je v majetku města, chce občanské sdružení Vroutek lidem získat z dotačních zdrojů.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video