Odboráře ze Žatce chytila policie s půlmilionovým úplatkem v polích za městem

Veronika Salášková 2013-03-20 00:20:00

Žatec – Předsedu základní organizace odborového svazu Stavba ČR Prefa Žatec zatkla policie přímo při převzetí úplatku v polích za Žatcem. Muž požadoval úplatek jeden milion korun za zajištění rekreační chaty v okrese Náchod zájemci o její získání. Zadržený muž se k činu přiznal.

Děvětačtyřicetiletý J.H. ze Žatce,  předseda základní organizace odborového svazu Stavba ČR Prefa Žatec, vstoupil v jednání se zájemcem o získání rekreačního objektu. Tuto nemovitost měl svaz v úmyslu pronajmout. Koncem ledna tohoto roku se tedy uvedený předseda sešel v restauračních prostorách v Žatci s oním nájemcem, který chtěl již nějakou dobu nemovitost v katastrálním území Dědov v obci Teplice nad Metují odkoupit do osobního vlastnictví, ale doposud se mu to nepodařilo. Předseda J.H. mu tedy při schůzce navrhl, že když od dotyčného dostane finanční částku ve výši jeden milion korun, odstoupí on z funkce předsedy základní organizace odborového svazu a zajistí, aby tento zájemce byl zvolen do funkce předsedy, a mohl tak využívat nemovitost, která má hodnotu několik milionů, pro své účely. „První částka ve výši půl milion korun měla být předána předtím, než se nynější předseda zřekne funkce a druhá půlka, až bude zvolen předsedou zmíněný zájemce,“ popsal Martin Nýdrle, vedoucí lounské hospodářské kriminálky, která na odhalení případu pracovala. V pondělí 4. března mělo v polích za Žatcem dojít k předání první polo-viny úplatku. „Policisté však podezřelého zadrželi přímo na místě činu při předávání úplatku. Převezli jej do cely předběžného zadržení a následně obvinili z trestného činu přijetí úplatku. Zadržený se ke svému činu přiznal,“ popsal Nýdrle.     Podezřelý je vyšetřován na svobodě.  „Pokud soud uzná jeho vinu, hrozí mu odnětí svobody na tři až deset let. V současné době je trestně stíhána pouze jedna osoba. Zvažuje se trestná odpovědnost dalších osob,“ dodal okresní státní zástupce Roman Dragoun.
Pro územní odbor lounské policie se jednalo o výjimečný případ. Korupční jednání je vždy obtížné odhalit a ještě obtížnější prokázat. V tomto případě se to zdařilo. Pro náš odbor to je výjimečný případ nejen v tom, že se ho povedlo odhalit a prokázat, ale i výší částky,“ sdělil Vladimír Pešek, vedoucí Územního odboru Louny Policie ČR.
O vyjádření se k této situaci jsme požádali také místopředsedu Odborového svazu Stavba ČR Milana Vomelu. „Je to nepříjemná událost. Dozvěděli jsme se to z médií. Poté jsme zkontaktovali zbývající členy té základní organizace. Chceme jim pomoci situaci vyřešit, proto k nim vyšleme člověka od nás, aby jim na místě pomohl. Zbylí tři členové svolají v nejbližší době členskou schůzi a situace se na ní bude řešit,“ sdělil nám Milan Vomela.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video