Rozhovor s novým ředitelem Městské policie v Žatci Zdeňkem Kubiskou

Veronika Salášková 2013-03-25 01:59:00

Žatec – Zdeněk Kubiska nastoupil do funkce ředitele Městské policie 1. prosince 2012. Na tento post přišel s cílem zlepšit komunikaci mezi strážníky a občany. Rád by s lidmi navázal spolupráci, kdy sami obyvatelé města by se na městskou policii obraceli s podněty, kde je strážníků třeba.

Povězte našim čtenářům nejprve něco o sobě.
Jsem rodák ze Žatce. V Žatci jsem bydlel přes třicet let, momentálně zde ale již nebydlím. Přes patnáct let jsem sloužil u Policie ČR v útvarech, které byly zaměřeny na pořádkovou činnost policie. Dále jsem působil u Vězeňské služby ČR a ve školství. Absolvoval jsem bakalářský studijní program Bezpečnostně právní studium na Policejní akademii v Praze. Nyní dokončuji na stejné škole magisterský studijní program Bezpečnostní management ve veřejné správě.
Plánujete nějaké změny ve způsobu práce strážníků?
Mým záměrem je, aby se pěší výkon činnosti strážníků stal stěžejní činností městské policie. Aby strážníci byli vidět v ulicích a občané mohli reagovat přímo v bezprostředním kontaktu na strážníka. Samozřejmě toto nejde vždy realizovat, ale pokud to situace umožní, tak se domnívám, že by činnost městské policie měla být směřována tímto směrem. Cíleně pěší službu provádět v problémových lokalitách a místech vytipovaných na základě našich zjištění nebo také na základě informací a podnětů od samotných občanů. Lidé nás mohou kdykoliv kontaktovat prostřednictvím našich nových webových stránek na adrese www.mpzatec.cz nebo přímo telefonicky a sdělit nám, kde tyto problémy považují za největší. Není problém na to okamžitě zareagovat.
Jaké další věci byste chtěl změnit či vylepšit?
Za důležité považuji profesionální přístup a řádné plnění povinností všech strážníků. Tam vidím rezervy, kde je potřeba se na to z naší strany vedení městské policie vůči strážníkům zaměřit. Není cílem zaměřit se pouze na řešení dopravy, ale činnost, kterou provádíme, by měla být více zacílena na veřejný pořádek, černé skládky, preventivní programy zaměřené zejména na oblast školských zařízení. Nechceme být lidmi považováni pouze za výběrčí pokut za špatné parkování. Někdy to tak bohužel může působit. Chceme jednoznačně stanovit místa a pravidla, aby lidé věděli, co lze a co nelze. Tím pádem by pak procento dopravních přestupků, které řeší městská policie, mělo postupně klesat. Tento pokles by pak měl uvolnit síly na to, abychom se mohli věnovat i dalším oblastem služby. Pro zkvalitnění výkonu služby, také plánujeme v nejbližší době vypsat výběrové řízení na místo strážníka. V rámci prevence kriminality bychom chtěli získat prostředky na nákup další mobilní kamery, která by rozšířila naše možnosti reagovat na více podnětů. Je plno míst, kam bychom mohli tuto kameru umístit. Chceme se také postupně zaměřit na obnovu výstrojních součástek a technické vybavení strážníků.
Častou činností strážníků je také odchyt zatoulaných psů.
V rámci odchytu psů spolupracujeme s Technickými službami města, v jejich prostorách máme umístěny kotce pro psy. Tam jsou po odchycení dočasně umístěni, aby se mohli co nejrychleji vrátit k majitelům. Někteří psi jsou „chroničtí útěkáři“, takže už víme, komu patří. Na naše stránky jsme vložili fotogalerii s fotkami těchto psů. V případě, že to vyžaduje zdravotní stav psa, nebo se delší dobu o něj nikdo nehlásí, odvezeme psa do Útulku v Jimlíně.  Spolupracujeme také s veterinářem panem doktorem Frýbou, se kterým konzultujeme případy, kdy pes působí nemocně nebo potřebuje nějakou zvláštní péči. Někdy samozřejmě strážníci zasahují i u jiných zvířat než jenom psů. Minulý měsíc například odchytili kunu.
Zmiňoval jste, že městská policie se věnuje také prevenci kriminality. Mohl byste nám k tomu říct něco bližšího?
Na městské policii máme manažera prevence kriminality. V současné době probíhá plánování, pro jaké školy a v jakých termínech se budou konat preventivní přednášky. V mimoškolním čase se pak konají další akce, které jsou jednorázové nebo se pravidelně opakují. Největší akcí je „Rozloučení se školou“ na konci školního roku, které už nyní začínáme ve spolupráci s ostatními složkami připravovat s předstihem, abychom měli vše zajištěné. Na této akci jsou zastoupeny všechny složky Integrovaného záchranného systému a každý rok se městská policie také snaží zajistit nějaké překvapení – novinku pro děti. Termín letošního devátého ročníku jsme stanovili na 27. června. Preventivní činností je také dozor na přechodech u škol každé ráno. Strážníci tam dávají pozor nejen na děti při přecházení, ale také sledují výskyt možných závadových osob, které se pohybují kolem škol. Nejsme schopní personálně obsáhnout všechny přechody v okolí škol. Zaměřujeme se proto na nejnáročnější úseky, snažíme se místa střídat podle aktuální potřeby.
Zmínil jste, že byste byl rád, kdyby občané s městskou policií více komunikovali. Jak byste si tuto komunikaci představoval?
Chtěl bych, aby se mezi městskou policií a obyvateli Žatce navázala spolupráce. Přivítali bychom podněty od lidí, kteří nám nahlásí, že třeba u zahrádek, u koupaliště, nebo hřbitova viděli podezřelé osoby. My to budeme vědět a můžeme na to zareagovat prakticky okamžitě. Zaměříme se na to buď sami, nebo ve spolupráci s Policií ČR. Nejde sice vyhovět všem, ale vždy se dá najít rozumný kompromis.
Jakým způsobem se Vám mohou lidé ozvat?
Mohou telefonicky či e-mailem, kontakty najdou na našich stránkách. Nebo samozřejmě osobně. Plánuji jeden den v měsíci, v případě potřeby pak dva dny v měsíci, zůstávat v kanceláři déle, aby občané po návratu z práce mohli za mnou osobně přijít a svěřit se svými problémy s městskou policií, sdělit připomínky k naší práci nebo uvést jak nahlížejí na výkon služby městské policie. Budou mít jistotu, že v tuto dobu mě zde zastihnou společně s mým zástupcem. My pak můžeme přednesené věci hned řešit a reagovat na ně. Pokud se jim nebude zdát správný postup strážníků v konkrétním případě, mohou mi zavolat či přijít a já věc prošetřím. Občané nás mohou také informovat o místech, kde se jim dopravní situace ve městě nezdá jasně čitelná. V současnosti sestavujeme seznam těchto problémových míst a budeme to dále řešit s odborem dopravy. Rád bych tyto prodloužené dny zavedl již od dubna.
Máte nějaký cíl, kterého byste tímto chtěl dosáhnout?
Zefektivnit práci městské policie, reagovat okamžitě na aktuální situaci. Přál bych si, aby se lidé naučili s námi komunikovat. Nebáli se například strážníka na ulici oslovit a požádat ho v případě potřeby o pomoc.
Děkuji za rozhovor. Veronika Salášková

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video