Komunistické ledviny přestaly existovat

Pavel Macák 2013-04-11 00:55:00

Louny – Pamětníci si jistě vzpomenou, jaká byla averze k výstavbě dvou betonových „rybníků“ na Suzdalském náměstí v Lounech, které téměř okamžitě pojmenovali „ledvinami“ a docela nahlas kritizovali jejich umístění před historickými hradbami. Tehdejší komunistické vedení města ovšem na tyto hlasy nedalo a prosadilo, co prosadilo. 

Vodotrysk na pitnou vodu na přelomu tisíciletí ještě vylepšil artefakt Václava Jíry. Již několik let jsou „ledviny“ nefunkční, protože betonový bazén je jako cedník a vodu neudrží. Vedení města se proto rozhodlo stavbu bazénů odstranit a zavézt zeminou. Podzemní rozvody inženýrských sítí však budou zachovány pro další využití do budoucna. Město nyní zadá zpracování studie na nové, definitivní řešení tohoto prostoru a umělecké dílo Václava Jíry bude zachováno včetně betonového dna okolo něho o průměru 2 m. Vzniklý prostor bude ohraničen palisádami kruhového půdorysu přírodní barvy a vysypán kačírkem.
„Plocha se zazelení a nově osadí keři a solitérním stromem. Do stávajících mís bude vysazen skalník. Z trvalek bude vysazena levandule lékařská a lupina – vlčí bob, který bude mít více barevných odstínů. Zbytek ploch bude zatravněn. Záhony budou zaborkovány, aby se zabránilo růstu plevele a vysychání půdy,“ popsala úpravy vedoucí odboru správy majetku města Blanka Sunkovská.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video