Nová taktika pojišťovny: Snižování úhrad za poskytnutou péči

Veronika Salášková 2013-04-11 00:03:00

Žatec – Nová úhradová vyhláška udělala žatecké nemocnici čáru přes rozpočet. A to doslova. Kvůli vyhlášce nemocnice obdrží v letošním roce přibližně o 700 tisíc korun měsíčně méně. Za rok bude její ztráta činit asi 8,4 milionů korun.

V minulém roce obyvatelé lounského okresu bojovali za zachování dětského a gynekologicko-porodnického oddělení žatecké nemocnice, kterým hrozilo od nového roku uzavření. Zdravotní pojišťovny jim nechtěly obnovit smlouvy. Oddělení se nakonec podařilo udržet. Pojišťovny však nyní přišly s jinou taktikou – novou úhradovou vyhláškou. Ta nabízí nemocnicím pouze 98% úhrady roku 2012 a možnost ošetřit pacienty do výše 92% objemu zdravotních služeb poskytnutých v roce 2011. A to i přesto že v loňském roce se na zdravotním pojištění vybralo o 10,8 miliard korun více než v roce 2011. Žatecká nemocnice tak měsíčně dostane asi o 700 tisíc korun méně než loni, za celý rok pak přibližně o 8,4 milionů korun. Vyhláška tak zásadním způsobem ovlivní nejen chod nemoc-nice, ale i dostupnost péče pro pacienty. „V praxi by to mohlo znamenat, že někdy v prosinci nemocnici „uzavřeme“, zaměstnanci budou čerpat dovolenou, náhradní volno apod. Tím ušetříme za otop, léky, potraviny, spotřební materiál a částečně i za mzdy. To, že zbylý objem poskytnuté péče, těch 8% bude v systému scházet a zdravotní služby se stanou nedostupné, už nikoho nezajímá,“ řekl Čestmír Novák, ředitel žatecké nemocnice. Dodal, že v současné době už jsou realizována úsporná opatření, zatím na straně materiálové. Omezením nákupu spotřebního materiálu pro radiodiagnostiku a laboratoře, úsporná opatření v lécích a léčivých přípravcích, prakticky se šetří na všem. „Jestli to bude nutné, budeme nuceni plošně snížit i objem mzdových prostředků,“ dodal Novák. Nová úhradová vyhláška tak přímo existenčně ohrožuje chod nemocnic, zejména malých. U těch není možné snížit počet personálu, zrušit několik turnusů, případně omezit provoz. „To si mohou dovolit pouze „fakultky“ a velké, krajské nemocnice, které na to mají prostor. Nehodláme se s touto diskriminací smířit, neustále vyjednáváme se zdravotními pojišťovnami. Prostřednictvím Asociace Českých a Moravských nemocnic jsme podali návrh k Ústavnímu soudu na neplatnost úhradové vyhlášky,“ popsal Čestmír Novák. Žatecká nemocnice je spádovou nemocnicí pro přibližně 90 tisíc lidí, je jediná v okrese Louny.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video