S marihuanovou ulicí si nikdo neví rady. Proti "huličům" jsou bezmocní škola i policie

Jan Vnouček 2013-04-26 00:18:00

Podbořany – S příchodem teplejšího jarního počasí obyvatele ulic v bezprostředním okolí areálu Střední odborné školy v Podbořanech začali opět obtěžovat skupinky pokuřujících teenagerů. Podle některých svědectví konzumují a šíří  minimálně lehké drogy. 

„Celá ulice bývá během velké přestávky zamořena marihuanovým kouřem,“ stěžuje si jeden ze zdejších  občanů, kterého tento stav velmi obtěžuje.
Vedení učiliště se snaží problematiku užívání a distribuce omamných látek se svými studenty řešit. V rámci protidrogové prevence každý rok zpracovává preventivní program a s žáky pracuje výchovná poradkyně. Podle zástupce ředitele Romana Kociny škola pořádá a účastní se i nejrůznějších osvětových pořadů a besed na toto téma. V podobě mnoha kroužků a mimoškolních aktivit nabízí také bohatou nabídku sportovního a volnočasového vyžití. V mnoha ohledech má ale svázané ruce.
„Je tu velká koncentrace mladých lidí, a mezi nimi se vždy najde pár problémových jedinců. Máme osm stovek žáků a takové množství se obtížně kontroluje. Problém je hlavně s prokazováním, nemůžeme jim v případě podezření ani prohledat tašku, to by bylo porušení jejich soukromí. Někdy je obtížná komunikace i s rodiči těchto žáků. Navíc naše pravomoce končí za branou školy. Proto se obracíme na Policii ČR, aby kolem školy v době velké přestávky hlídkovala, a když něco objevíme, tak se jim to hned hlásí. Ale je to boj s větrnými mlýny, protože děti k nám v některých případech se závislostí už přicházejí ze základní školy,“ krčí rameny Kocina.
Poblíž areálu SOŠ Podbořany bydlí podbořanský místostarosta Karel Honzl. „Škola zodpovídá za žáky během celého vyučování, ale chápu, že by jim zbořili školu, kdyby je o přestávku nepouštěli ven. Škola také organizuje úklid přilehlých ulic, ale druhý den tam je zase tolik nedopalků a papírků, jako by se ani neuklízelo. Je to prostě tím, že děti dneska nejsou z rodin vychované a škola nebo státní či městská policie to pak už těžko napraví. Tady by možná pomohla instalace nějakých kamer, ale to by se ty hloučky jen přesunuly někam jinam,“ nevidí ze situace žádné východisko.
Problém eviduje i policie, ale ta zase na jeho řešení nemá dostatečné kapacity. „Sledujeme to a provádíme hlídkovou činnost. Děláme, co se dá, ale máme určité možnosti a nemůžeme tam být pořád. Co se týče řešení těchto drobných pouličních přestupků, je to pro policii velká zátěž. V jiných městech si tyto záležitosti řeší městská policie. Například v Lounech to u škol přináší úspěchy,“ uvedla lounská policejní mluvčí Jaromíra Střelcová. Vzhledem k úsporným opatřením už Policie ČR neprovádí ani osvětovou činnost. „Besedy se už provádět nebudou, už půl roku na to nejsou prostředky,“ přiznává mluvčí.
Situaci okolo největší podbořanské školy monitorují jednou, dvakrát týdně i streetworkeři občanského sdružení Most k naději. Podle vedoucí jeho terénního programu Lenky Acs Holakovské sdružení také nabízí pro žáky 8. a 9. třídy ZŠ a středoškolské studenty osvětové besedy. Záleží jen na zájmu škol. Město Podbořany loni činnost tohoto protidrogového centra podpořilo sumou 60 tisíc korun, letos částkou 30 000 Kč.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video